Biden’ın Dışişleri Bakanı Blinken’dan Yaptırım Açıklamaları

Bugün yemin ederek göreve başlayacak olan ABD Başkanı Joe Biden kabinesinin yeni Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ankara’ya yönelik yaptırımlara dair açıklamalarda bulundu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Blinken, geçtiğimiz ay kısmen uygulamaya konulan ve CAATSA yaptırımları olarak bilinen “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası’nın” genişletilmesinin gündeme gelebileceğini belirtti.

Blinken, Ankara’nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini almasına ilişkin yaptığı açıklamada, “ Bir stratejik, sözde stratejik ortağımızın bir NATO müttefiki olarak Rus Hava Savunma Sistemleri alması kabul edilemez” diye konuşurken, bu bağlamda Ankara’ya yönelik yaptırımların gözden geçirileceğini ve daha fazla yaptırımın gerekip gerekmediğine bakacaklarını söyledi.

Anthony Blinken, geçen yıl Trump’ın Suriye’deki askerlerini çekme kararı ile ilgili konuşmuş, Erdoğan-Trump arasındaki anlaşma paralelinde hayata geçirilen bu kararın, Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) zarar verdiğini söylemişti. ABD’nin müstakbel dışişleri bakanı geçtiğimiz aylarda verdiği bir röportajda, “…Çok ciddi sorunlar ve farklılıklarımız olduğu bariz fakat birlikte çalışmanın etkisinin olacağı konular da var, Suriye mesela bunlardan biri” diye konuşmuştu.

Blinken ile Ankara arasındaki bir diğer görüş ayrılığı da Kuzey Kıbrıs seçimleri sırasında ortaya çıkmıştı. Blinken Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tatar’ın iki devletli Kıbrıs çözümü açıklamasını üzülerek izliyoruz. Joe Biden uzun bir süredir barış ve huzurun olduğu çift bölgeli ve iki toplumlu bir federasyonu desteklediğini söylüyor” ifadelerini kullanmıştı.