The Arab Weekly: “Ankara Bağdat’a Su Karşılığı Güvenlik Dayatıyor”

Londra merkezli The Arab Weekly gazetesi TC Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Bağdat’a yaptığı ziyareti analiz etti. Gazete ziyaretin, Ankara’nın Bağdat’a yönelik olarak Dicle’nin suyu karşılığında, kendi “güvenlik” politikalarını empoze etmeye dönük bir adım olduğunu belirtti.

The Arab Weekly analizinde, “Iraklılar, özellikle de Kürtler, Ankara’nın Irak’a müdahalesinin, aynı bahane altında kuzey ve doğu Suriye’nin büyük bölümünü kontrol ettiği komşu Suriye’deki hırslarının devamı olmasından endişe ediyor“ ifadeleri yer alıyor.

“Ankara’nın halihazırda sahada uygulamaya başladığı bu denklem, Irak topraklarını kendi ‘güvenliği’ için gelişmiş bir savaş alanı haline getirmeye dayanıyor“ diyen gazete, Bağdat’ın Ankara ile Dicle‘nin suları konusunda kalıcı ve net bir anlaşmaya varma umuduyla su konusunu gündeme getirmesinden sonra Akar’ın ziyaretinin gerçekleştiğine de dikkat çekiyor.

Irak Su Kaynakları Bakanı Mehdi Raşid geçtiğimiz günlerde su kaynaklarının paylaşımı konusunda Irak bakanlar kurulu tarafından onaylanan bir işbirliği protokolünü TC’ye sunmuştu.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Bağdat hükümeti, TSK hava saldırılarında Irak ordusundan iki subay ve bir askerinin ölümünden dolayı Ankara’dan özür beklerken, TC yaşananlardan Irak’ı sorumlu tutmuştu.