Patronların Yeni Silahı: Kod-29

Sinbo fabrikasında çalışan Dilbent Türker 25/2 (Kod 29) gerekçe gösterilerek işten atıldı. Şirket ayrıca sendikalı işçilere disiplin cezası verilmesine karar verdi.

Dilbent Türker, Tüm Otomotiv ve Metal işçileri Sendikası (TOMİS) ile birlikte fabrika önünde yaptığı açıklamada, şirketin sendikal faaliyetleri engellemeye çalıştığını belirterek, daha önce de fabrikanın sendikalı işçileri ücretsiz izne çıkardığını ancak işçilerin gerçekleştirdikleri eylemler sonucu işe iade edildiklerini söyledi.

17 Nisan’da çıkarılan 7244 nolu yasa ile işten çıkarmaların “sözde” yasaklandığını vurgulayan. Türker, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işçi düşmanı bu keyfi saldırılardan bizzat sorumludur. Bu dönem 25/2’den işten çıkartılan işçilerin sayısındaki artış ve bunların ağırlıklı olarak sendika üyesi oluşu, bu saldırının kapsamını gözler önüne sermektedir. Bakanlığın ‘işten çıkartmaları yasakladık’ söyleminin koca bir yalan olduğu artık gizlemez bir gerçektir”  dedi. Türker, pazartesi gününden itibaren fabrika önünde çadır kurarak direnişe devam edeceklerini belirtti.

Kod-29 Nedir?

Patronların, işçileri “disiplinsizlik, hırsızlık, taciz” vb iftiralarla tazminat ödememek ve “işten çıkarma yasakları süresince” dilediğince işçi çıkarmak için kullandığı Kod-29 ile işten atılan işçiler,  işsizlik ödeneğinden faydalanmanın da önünde engel. Ayrıca işçi Kod-29 ile atıldığında bu, onun başka işlerde çalışması önünde de engel teşkil ediyor. Kod-29 Korona Krizi sonrası, işçileri keyfi bir biçimde işten atmak için patronlar tarafından daha fazla kullanılmaya başlandı.