Bolu F Tipi Hapishanesi’nde Tutsaklara İşkence

Hapishanelerdeki baskı ve işkencelere bir yenisi eklendi.

Devlet, Bolu F tipi Hapishanesi’nde psikolojik ve fiziksel işkence uyguluyor. Tutsak yakınlarının vermiş olduğu bilgilere göre İlhan Kaya ve Deniz Şah adlı tutsakların farklı zamanlarda gardiyanlar tarafından darp edildiği ve işkence gördüğü aktarıldı. İlhan Kaya, 13 Ocak günü havalandırma saatinde gardiyanlar tarafından tekmelerle darp edildi. Bundan bir hafta öncesinde ise Deniz Şah’ın işkence gördüğü, durumunun ağır olmasına rağmen hastaneye götürülmediği, tek kişilik hücrede tecrit  edildiği öğrenildi.

Hapishane yönetimi ise bu baskı ve işkencelerin yanı sıra, görüş günlerini değiştirdi ve bu konuda ailelere herhangi bildirimde bulunmadı. Ailelerin, tutsakların durumuna dair bilgi talebine karşılık verilmediği ya da baştan savma “yanıtlar” verildiği de alınan bilgiler arasında. Hapishane idaresinin bu keyfi uygulamaları nedeniyle görüş gününü öğrenemediği için görüşe gidemeyen aileler olduğu belirtiliyor.

Ayrıca tutsakların talep ettikleri dergi ve kitapların verilmediği gönderilen mektupların da teslim edilmediği ya da çok geç teslim edildiği aktarıldı.

Tutsaklar sohbet hakkı, yayınlar verilmediği zaman oturma eylemi, slogan atma eylemi gibi protestolar yapıyorlar. Bunların sonucunda da idarenin keyfi uygulamalarının ve işkencenin arttığı belirtiliyor.