Polonya’da Kürtaj Yasağına Karşı Kadınlar Sokakta

Polonya’da kürtaj yasağı taslağının 28 Ocak’ta yürürlüğe girmesinin ardından kadınlar sokağa çıktı. 3 gündür süren eylemler giderek büyüyor.

Polonya’da kürtaj yasağından sonra artık sadece tecavüz ve ensest ilişki ya da hamileliğin annenin hayatını riske soktuğu durumlarda izin verilecek.

Büyük çaplı eylemlerin sürdüğü Varşova’nın yanı sıra pek çok küçük kentte de eylemler düzenleniyor.

Kadınlar “Benim bedenim benim kararım”, “Hükümetim beni öldürüyor” ve “Devrimin rahmi vardır” pankartları taşıyarak sokaklarda yürüdüler.

Polonya’da 1993 tarihli bir mahkeme kararı ise fetüste ciddi kusur olması durumunda kürtaja izin veriyordu.

İktidardaki milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi milletvekilleri bu kararı geçen yıl, üyelerinin çoğu iktidar tarafından atanmış olan Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.Mahkeme Ekim’deki kararında 1993’teki kararın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Mahkemenin kararına itiraz edilemiyor.

Polonya kürtaj yasağından önce de kürtaj konusunda Avrupa’nın en sıkı yasalarına tabiydi. Polonya genelinde her yıl 2 bin kadar yasal kürtaj yapılıyordu. Ancak yasa dışı ya da yurt dışında yaptırılan kürtaj sayısının ise 200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Yasağa karşı sokağa çıkan kadınlar, geçen yıl Arjantin’de kürtajın yasallaşması için kampanya yürüten eylemciler gibi boyunlarına yeşil eşarplar doluyor.

Arjantin’de Temsilciler Meclisi ve Senato, geçen yılın sonunda Katolik Kilisesi’nin şiddetli muhalefetine rağmen hamileliğin 14’ncü haftasına kadar kürtaja izin veren yasa tasarısını onaylamıştı.