Myanmar’da Ordu Darbe Yaptı

Yönetime el koyan ordu, ilk açıklamasında bir yıllık olağanüstü hal ilan etti. Ülkenin üst düzey yöneticileri de gözaltına alındı.

Myanmar ordusu yönetime el koyarak bir yıllık olağanüstü hal ilan etti. Myanmar devlet danışmanı Aung San Suu Kyi ve iktidar partisinden diğer üst düzey isimleri de sabah erken saatlerde düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Aung San Suu Kyi’nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Sözcüsü Myo Nyunt’un Reuters haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, ülkenin fiili başkanı Suu Kyi, Devlet Başkanı Win Myint ve diğer üst düzey isimler gözaltına alındı.

Silahlı kuvvetlere ait televizyon kanalında, iktidarın ordudan sorumlu Min Aung Hlaing’e devredildiği, bir yıllık olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu. Myanmar ordusundan yapılan açıklamada, Suu Kyi ve diğer siyasi yöneticilerinin, seçim hilesine yanıt olarak gözaltına alındığı söylendi.

NLD, geçtiğimiz kasım ayında hükümet kurmak için parlamentoda yeterli çoğunluğu sağlamış, ancak ordu seçimlerin hileli olduğunu savunarak hükümetin parlamentoyu toplamasının ertelenmesini istemişti.

Myanmar parlamentosunun bugün açılması bekleniyordu.

Ben de Gözaltına Alınabilirim

BBC Türkçe’de yer alan habere göre NLD Sözcüsü Nyunt, “Halkımıza aceleyle tepki vermemeleri ve yasaya uygun davranmaları çağrısını yapıyorum” dedi ve kendisinin de gözaltına alınmayı beklediğini ekledi.

Başkent Nepido’da ve Yangon’da askerlerin sokaklarda konuşlandığı ve kent genelinde internet ve telefon hatlarının kesildiği, devlet televizyonunun yayınının durduğu bildirildi.

Cumartesi günü Myanmar ordu kuvvetleri, askeri darbe söylentilerinin yayılması üzerine “anayasaya bağlı kalacakları” taahhüdünde bulunmuştu.

ABD: Myanmar Ordusu Eylemlerini Geri Almalı

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Myanmar ordusuna hitaben yaptığı açıklamada gözaltına alınan siyasetçilerin serbest bırakılması çağrısını yaptı.

Blinken, “Tüm hükümet yetkililerinin serbest bırakılmasını ve Myanmar halkının 8 Kasım’daki demokratik seçimlerde ortaya çıkan iradesine saygı gösterilmesini istiyoruz. Ordu acilen söz konusu eylemlerini geri almalıdır” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, Myanmar’da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili olarak ABD’nin durumu yakından izlediğini bildirdi.

BM’den Kınama

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Myanmar’daki askeri müdahaleyi ve siyasilerin gözaltına alınmasını kınadı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Myanmar’daki gelişmeleri büyük kaygıyla izlediklerini belirterek, demokratik bir yetki geçişini desteklediklerini kaydetti.

Avustralya Dışişleri Bakanlığı da Myanmar ordusuna “yasalara saygı duyma” çağrısı yaptı ve ihtilafların yasal zeminde çözülmesi gerektiğini belirtti.