Ankara’da Avukatlar Adliye Önünde: “İnsan Kaçırmak Suçtur”

Ankara’da avukatlar ve insan hakları savunucuları dün Ankara’da GBT bahanesiyle 3 üniversite öğrencisinin kaçırılmasına ilişkin adliye önünde basın açıklaması yaptı.

İnsan Kaçırmak Suçtur Yargılanacaksınız diyen Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular, ÇHD Ankara Şube, ÖHD Ankara Şube, Toplumsal Hukuk ve Hukukçular Derneği adına açıklamayı yapan avukat Sevinç Hocaoğulları, “Üç üniversite öğrencisi kimliklerini gösterip GBT yapılacağını söyleyen polislerce araçlara bindirildiler, sonra kendilerinden saatlerce haber alınamadı. Bu şehrin sokaklarında gezdirildiler, tehdit edildiler, şiddete, işkenceye uğradılar ve sonra şehrin üç ayrı kör noktasına bırakıldılar” dedi. 

Öğrencilerin avukatlarına ve arkadaşlarına haber vermeleriyle kaçırıldıklarının öğrenildiğini belirten Hocaoğulları, “Hala ‘neredeler’ diye sormaya devam edecektik. Hızlı oluşan tepki ve dört bir yandan örgütlenen dayanışmayla şu an aramızdalar” diye konuştu. 

İnsan Hakları Derneği’nin paylaştığı “Baskı ve Tehdit Yöntemleriyle İfade Alma, Mülakat Yapma, Ajanlaştırma ve Kaçırma Olayları” raporundaki verilere değinen Hocaoğulları, “Buna göre 2018 yılında 160 kişi kaçırılmış veya kaçırılmaya çalışılmıştır. 2019 yılında ise bu sayı 150’dir. 2020 yılı itibariyle tespit edebildiğimiz kadarıyla bu sayı giderek artmış, son bir ayda ise en az dokuz kişi kaçırılmaya çalışılmıştır” diye belirtti.