Meclis Başkanı Şentop’tan Gergerlioğlu “Savunması” : “Gereği Yapıldı”

AKP-MHP koalisyonu tarafından geçtiğimiz günlerde vekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bu sabah saatlerinde Meclis’te abdest almak üzere lavaboya gittiği sırada gözaltına alınması sonrası Meclis Başkanı AKP’li Mustafa Şentop bir açıklama yaparak söz konusu gözaltı işlemini savundu.

Şentop açıklamasında, “Hiç kimse, milletimizin TBMM’yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz. Bunu yapmaya kalkanlara karşı gereği, hukuk dâhilinde yapılır ve yapılmıştır” şeklinde ifadeler sarf etti.

Şentop ayrıca Gergerlioğlu’nun, vekilliğinin düşürüldüğü geçtiğimiz perşembe gününden bu yana sürdürdüğü Meclis’i terk etmeme eylemi için terör imasında bulunarak  “Anayasaya göre milletvekilliği kesin hüküm ile sona ermiş ve milletvekili sıfatı taşımayan  bir kişinin Meclis’i eylem alanı olarak kullanmaya kalkması kabul edilemez. Tamamen Anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerinin gereği olarak yapılan bir işleme karşı TBMM çatısı altında bir eylemin devamına ve Meclis’in terörize edilmeye çalışılmasına müsaade edilmeyeceği bilinmelidir...” diye konuştu.

Ne Olmuştu?

Hapishanelerde ve gözaltı işlemleri sırasında kolluk kuvvetlerinin çıplak arama uygulamasını gündeme getirdiği için son süreçte iktidar cenahının hedefinde olan HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 20 Ağustos 2016’da yayımlanan ve PKK’nin bir açıklamasına yer verilen “Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” başlıklı haberi paylaşması nedeniyle örgüt propagandası yapmakla suçlanan Gergerlioğlu bu paylaşımı nedeniyle hapis cezası aldı. Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, Meclis Genel Kurulu’nda, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce onanan hapis cezasına dair, apar topar Meclis’e getirilen Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin okunmasıyla düşürüldü. Gergerlioğlu siyasi saiklerle alındığı açık olan bu “yargı” kararına karşı o günden bu yana Meclis’i terk etmeme eylemi yapıyordu.