HDP’ye Kapatma Davası | AYM Bugün “Ret ya da Kabul” Kararı Verecek

AYM bugün HDP’nin kapatılmasına dair dava açılması talebiyle hazırlanan iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek.

AYM Genel Kurulu’nun iddianameyi eksiklikleri süreç içerisinde giderecek şekilde kabul etmesi halinde, HDP’ye kapatma davası açılmış olacak ve partiden 60 gün içinde yanıt istenecek. HDP’nin süreyi uzatmak için başvuruda bulunma hakkı var.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin temelli kapatılması talebiyle hazırladığı iddianamede “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği” ifade ediliyor ve partinin eski ve yeni üyeler, yöneticileri dahil 687 kişiye beş yıl boyunca siyaset yapmasının yasaklanması isteniyor.

HDP yönetimi, “Yeni parti kurulması, mevcut partilerden birine geçilmesi ya da partinin feshi, bağımsız adaylık” seçeneklerinin değerlendirileceğini belirtiyor. Davanın açılması halinde ilk aşama için “partiyi savunma, kapatmaya karşı kamuoyu oluşturma” görüşünün ön plana çıktığı öğrenildi.

Öte yandan AYM, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 2 yıl 6 ay hapis cezası verilen ve “vekilliği düşürülen” HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için yapılan itirazı karara bağladı. Yüksek mahkeme, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu ‘yetkisizlik’ gerekçesiyle reddetti.