İkizdere Halkı Katil Şirket Cengiz’e Direniyor

Rize’nin İkizdere ilçesinde köylüler, devlet iktidarının “gözde şirketleri” arasında yer alan ve “Beşli çete” olarak da adlandırılan şirketlerden biri olan Cengiz İnşaat’a karşı yaşam alanlarını savunuyor.

İkizdere ilçesindeki İskencedere Vadisi’nde  Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “acele kamulaştırma” kararı alınması sonrası direnişe geçen köylüler, jandarma desteğinde bölgeye iş makinalarını getirerek taş ocağı yapmak isteyen Cengiz İnşaat’a karşı İşkencedere Vadisi girişine çadır kurup nöbet tutuyor.

Sendika.org’un haberine göre, direnişteki köylülerden İhsan Baş, iş makineleri vadiye sokmadıklarını belirterek, “Biz şirketin elemanlarını burada görüyorduk, gördüğümüzün peşine düşüp buradan çıkarmaya, vadinin içinde çalışma yapmalarına engel olmaya çalışıyorduk ama onlar farklı yerlerden vadiye girip çalışmalarını yaptı. Daha sonra biz çadırımızı kurduk bir eylem yaptık burada taş ocağı istemiyoruz diyerek. Ama son 3 gündür makinalar sokmaya çalışıyorlar halkın tepkisini ölçmeye çalışıyorlar kısaca bizi sınıyorlar. Bugün de yasak olduğu için köyün girişini kapattılar, ceza yazarız dediler. Ama köylü bu sefer engebeli yollardan dağları aşarak vadimize geldi. Şu an jandarmayı durdurmuş durumdayız. Saat 11.30’dan beri makine çalışmıyor burada.” diye konuştu.

İşkencedere Vadisi’nde şirket, devletin kolluk güçleri ve yaşam alanlarını korumak için direniş nöbetinde ısrarlı olacaklarının altını çizen köylüler arasındaki gerilimin sürdüğü belirtiliyor.