ABD’den “Soykırım Açıklamasına” Açıklama!

ABD Başkanı Joe Biden’ın, haftalardır tartışılan ve nihayetinde bu akşam saatlerinde herhangi bir devlete atıfta bulunmadan gerçekleştirdiği “soykırım açıklaması” sonrası üst düzey bir ABD’li yetkili yabancı gazetecilere brifing vererek “Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamada bulunmak için değil, yaşananların tekrarlanmaması için yapıyoruz”  ifadelerini kullandı.

“İsmi açıklanmayan yetkili” Ankara’nın ‘kritik bir NATO müttefiki’ olduğunu belirterek, dünkü Biden-Erdoğan telefon görüşmesinde son iki yıldır kötüleşen ilişkilerin de ele alındığını söyledi ve “Biden, tüm bu konuları ele almak için Erdoğan’la yakın çalışmaya istekli” diye konuştu.

ABD Başkanı’nın, hem soykırımın TC devletinin kuruluşundan önce önce yapıldığını belirterek, hem de suçlama değil hatırlamaya odaklanarak, Ankara’yla ilişkiler üzerindeki olumsuz yansımayı hafifletmek istediğini söyleyen ABD’li yetkili, Biden’ın “ilkeli bir şekilde insan haklarının kıymetine odaklanmayı amaçladığını, insan haklarının ötesine geçen başka bir amacı bulunmadığını” öne süren açıklamalarda bulundu.