Ermeni Soykırımı Anmaları Bu Yıl da Çevrimiçi Gerçekleştirilecek

Yaklaşık 1.5 milyon Ermeni’nin 24 Nisan 1915’ten başlayıp 1918’e kadar, devlet tarafından yaşam alanlarından sürülerek katledildiği Ermeni Soykırımı’nın üzerinden 106 yıl geçti. 24 Nisan 1915’te İstanbul’da aralarında gazeteci, yazar, edebiyatçı ve sanatçıların olduğu 235 Ermeni  Haydarpaşa Garı’ndan trenlere bindirilerek sürgüne gönderilmişlerdi. İlerleyen günlerde 600 kişi daha sürgüne gönderilirken, soykırıma yol açan “tehcir/göç ettirme” kararı 27 Mayıs 1915’te “resmileşmişti.” İstanbul başta olmak üzere Çankırı, Yozgat, İzmit, Amasya, Antakya, Maraş, Adana, Kayseri, Malatya, Erzincan, Sivas bölgelerinde yaşayan Ermeniler, Suriye’nin Deyr ez Zor bölgesindeki çöllere sürülmüş, büyük çoğunluğu devletin kendilerine dayattığı bu “zorlu ve zorunlu” yolculukta çetelerin saldırıları, açlık ve susuzluk gibi nedenlerle yaşamını yitirmişti.

Ermeni Soykırımı’nın 106. yıl dönümünde her yıl olduğu gibi bu yıl da anma etkinlikleri gerçekleştirilecek. Etkinlikler, geçtiğimiz yılki gibi, Korona Krizi nedeniyle çevrimiçi yapılacak.

Nor Zartonk, 24 – 25 Nisan’da ‘Soykırımın İzinde’ başlıklı bir dizi videokonferans ile Ermeni Soykırımı’nın 106. yıl dönümünü anacak. Videokonferanstaki söyleşiler çerçevesinde Ermeni Soykırımı’nın Antep, Musadağı, Diyarbakır, Palu, Erzincan, Dersim ve yukarı Fırat Havzasındaki yansımaları tarihçi ve araştırmacılarla birlikte irdelenecek.

Videokonferans kapsamında Haygan Mardikjan Erzincan, Ümit Kurt Antep, Mehmet Polatel Bitlis, Namık Kemal Dinç Diyarbakır, Hovsep Hayreni Dersim ve Yukarı Fırat Havzası, Serdar Korucu Musa Dağı ve çevresi ve Nilay Ozok Gündoğan Palu üzerine sunumlar gerçekleşirecek. Programda ayrıca müzisyen Ilda Simonian müzik performansının yanı sıra Ermeni müziğinde acının ve yasın izlerini anlatacak.

İHD (İnsan Hakları Derneği) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon da 24 Nisan’da sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yapacak. Komisyon’dan yapılan açıklamada “24 Nisan’da pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulandığından soykırım anmasını ve ‘Tanı, Af Dile, Tazmin Et’ talebimizi dernek binasında çekilen video ile İHD İstanbul Şubesi’nin Youtube kanalından ve komisyonun  Twitter ve Facebook sayfasından yayınlayacağız” denildi. 

Agos Gazetesi’nde yer alan habere göre de, DurDe Platformu 24 Nisan günü saat 18.00 ‘de bir panel düzenleyecek. Panelin konuşmacıları, Canan Şahin, Metin Karabaşoğlu, Tamar Nalcı ve Ümit Kurt. Platform aynı gün 19.00’da Anma, 19.15’te de bir basın açıklaması yapacak. Açıklamayı Melek Ulagay Taylan okuyacak. Bu etkinlikler de platformun sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanacak. 
İzleme linkleri: https://youtu.be/3foPxi5f7C4 , https://www.facebook.com/events/246139073912168/ ,  Facebook eventi: https://www.facebook.com/events/246139073912168/