Kıbrıs’ta Kuzey ve Güney’den “Federasyon İstiyoruz” Eylemi

Kıbrıs’ın Lefkoşa kentinin kuzey ve güneyinde eş zamanlı eylemler gerçekleştirilerek, “federasyon talebi” dile getirildi. Birleşmiş Milletler’in (BM) gözetiminde 27-29 Nisan tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak görüşmeler öncesi yapılan eylemlere Ada’nın kuzeyinde ve güneyinde binlerce kişi katıldı.

“Federal Kıbrıs istiyoruz!”  şiarının yükseltildiği eylemler, Kıbrıs’ta  1963’ten bugüne ayrı olan iki toplumu iki kesimli tek devlet bünyesinde birleştirmeyi amaçlayan 2004’teki “Annan Planı Referandumu’nun” 17. yıl dönümünde yapıldı.

Ada’nın kuzeyinde saat 17.00’de Lefkoşa’da eski Peyak binaları önünde toplanan eylemciler, İnönü Meydanı’na yürüdü. Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütünün çağrısıyla toplanan binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün ardından meydanda miting yapıldı.

Güney Kıbrıslı Elenler (Rumlar) ise aynı saatte “Federasyon Yolunda Birlik Hareketi” çağrııyla, Lefkoşa Eleftheria/Özgürlük Meydanı’nda toplanıp Baf Kapısı’na yürüyerek eylem gerçekleştirdi.

Kuzey ve Güney’deki eylemlerde ortak bir de bildiri açıklandı. Taleplerin yer aldığı bildiride BM nezdinde Ada’da kalıcı çözüm için tekrar müzakerelerin başlaması istendi. Federasyon talebi şu sözlerle yinelendi:

“BM kararlarında tanımlanan siyasi eşitlik temelinde, İki bölgeli, İki toplumlu bir Federasyon çatısı altında yeniden birleşmektir. Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler birlikte harekete geçiyor ve kararlılıkla, her iki taraftaki mevcut liderliğin yarattığı negatif atmosferin ötesine geçerek, üzerinde anlaşmaya varılmış olan yeniden birleşme temelinde müzakerelerin yeniden başlatılması için acil ve belirgin olumlu adımlar atılmasını talep ediyorlar. Liderlerin aksine sivil toplum federal çözümde kararlıdır.”

Kuzey Kıbrıs’ta geçtiğimiz Ekim ayında yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Ankara güdümlü Ersin Tatar, ‘Türkleri azınlık statüsüne düşürmek hedefleniyor’ iddiasıyla, Cenevre görüşmeleri öncesi “Federasyon kapısı tamamen kapandı” şeklinde bir açıklama yaptı. Keza Ankara da, “iki devletli çözüm” ısrarını sürdürüyor.