Wall Street Journal Analizi: “Erdoğan Soykırım Açıklamasını İç Siyaset için Kullanacak”

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ermeni Soykırımı2nın 106. yıl dönümünde yaptığı yazılı açıklamada “soykırım” sözcüğünü telaffuz etmesinin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi konuya dair yayınladığı analizde ‘Erdoğan’ın bu gelişmeyi Türkiye içinde siyasi kazanım elde etmek için kullanabileceğini’ belirtti.

ABD’nin Suriye eski özel temsilcisi ve Ankara eski büyükelçisi James Jeffrey ise yine WSJ’ye verdiği demeçte “soykırım açıklamasını” kast ederek, “Bunu jeopolitik nedenlerden dolayı yapmamamız gerektiğini her zaman savunan bizler, bir başkanın er ya da geç bunu yapacağını biliyorduk” dedi.

Biden’ın açıklamasını ‘tarihi’ olarak tanımlayan WSJ, ‘Ankara ile son yıllarda bozulan ilişkilerdeki gerilimin bu gelişmeyle muhtemelen tırmanacağı’ yorumunu yaptı. WSJ analizinde “Yorumculara göre Erdoğan’ın, Biden’ın açıklamasını iç siyasi kazanım için kullanması, ABD’nin kararını Türkiye’ye yönelik bir hakaret olarak tanımlayıp muhafazakâr tabanına hitap etmesi muhtemel. Türkiye Cumhurbaşkanı, Batılı güçlerle geçmişteki krizleri iç desteğini güçlendirmek için kullanmıştı.” ifadelerine yer verildi.