Chomsky: Türkiye Basın Özgürlüğü Konusunda Çok Ciddi Bir Tehlike Altında

Noam Chomsky, Türkiye’de basın özgürlüğünün ciddi bir tehdit altında olduğunu söyledi. Chomsky, “Gittikçe daha da otoriter bir hal alan Erdoğan rejiminin Türkiye toplumu üzerindeki boğucu hakimiyeti genişledikçe özgürlükler de kısıtlanıyor” ifadelerini kullandı.

Amerikalı dilbilimci ve düşünür Noam Chomsky, basın özgürlüğüne yönelik baskıların arttığını belirterek, “Türkiye, basın özgürlükleri konusunda çok ciddi bir tehlike altında” dedi.

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) kuruluşunun her yıl hazırladığı basın özgürlüğü sıralamasında 154. sırada. Freedom House, Türkiye’yi basın özgürlüğünün olmadığı bir ülke olarak tanımlıyor. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) son raporuna göre Türkiye Çin’den sonra en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke. Yazarlar Birliği PEN Amerika’nın son raporuna göre Türkiye, en fazla aydının hapiste olduğu ilk üç ülke arasında.

92 yaşındaki Prof. Dr. Noam Chomsky, VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’na Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunda açıklamalarda bulundu.

2015 yılında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Güneydoğu’da yaşananları yerinde izlemesi için Türkiye’ye davet edilen Chomsky, “Türkiye’ye gitmeye karar verirsem bu onun davetiyle olmayacak” diye yanıtlamıştı.

Chomsky, Türkiye’de halk üzerindeki baskıların her geçen gün daha da arttığını belirterek, ”Gittikçe daha da otoriter bir hal alan Erdoğan rejiminin Türkiye toplumu üzerindeki boğucu hakimiyeti genişledikçe özgürlükler de kısıtlanıyor” dedi.

Basın özgürlüğüne yönelik baskıların arttığını vurgulayan Chomsky, “Türkiye, basın özgürlükleri konusunda çok ciddi bir tehlike altında. Sınır Tanımayan Gazeteciler Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin sıralamasına bakın Türkiye’deki basın özgürlüğünün nerede olduğunu görürsünüz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BirGün