Venezuelalı Anarşist Nelson Méndez Yaşamını Yitirdi

Venezuelalı anarşist Nelson Méndez mücadeleyle geçen 68 yılın ardından yaşamını yitirdi. Meydan Gazetesi olarak, El Libertario Gazetesi’nden yoldaşlarının Méndez’in ardından kaleme aldığı yazının çevirisini paylaşıyor ve Méndez’i saygıyla anıyoruz.

Nelson Méndez, Caracas’taki bu yağmurlu 5 Mayıs sabahının erken saatlerinde 68 yaşında yaşamını yitirdi. Yorulmak bilmeyen anarşist propagandacı, Correo (A) ve El Libertario yayınlarının yayıncısı, çok sayıda kitap ve onlarca makalenin yazarı olan Nelson Méndez, Covid-19 ile ilişkili rahatsızlıklar nedeniyle yaşamını yitirdi.

1952’de Venezuela’nın Caracas kentinde doğan Nelson Méndez, Venezuela Merkez Üniversitesi’nde (UCV) sosyoloji profesörüydü. Méndez 1980’den beri toplumsal muhalefet hareketleri ve anarşizmle ilişkiliydi, 1990’ların sonlarından beri El Libertario gazetesinin yazı işleri ekibinin bir parçası olan Méndez, aynı zamanda, Sarría’da birkaç yıldır faaliyet gösteren Özgürlükçü Sosyal Araştırmalar Merkezi’nde (CESL) akademik çalışmalar yürütüyordu. 2021 yılında basılan son kitabı “Gastronomi ve anarşizm: Sobaları, barikatları, zevki ve özgürlüğü birleştirmenin yoğun ütopyası” adını taşıyordu. Daha önce 2011 yılında “Kendi sanatında bir ülke: Venezuela’da mühendislik ve teknolojinin tarihi güzergahı” kitabının yanı sıra Alfredo Vallota ile ortak yazdığı “Ütopya blogu. XXI. Yüzyıl Anarşizm.” kitapları basılmıştı.

Nelson Méndez, birkaç nesildir Venezuelalı anarşistler için bir referans noktası olmuştur. UCV Mühendislik Okulu’ndaki odası, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen özgürlükçü yayınların merkez üssüydü ve propaganda yapmak için toplantılar burada planlanırdı. 1998 öncesi ve sonrası Venezuela devletinin adaletsizliklerini ve 1992 ve 2002’de meydana gelen darbelere ideolojik farklılıklarını gözetmeden karşı çıkan Méndez, bu anlamda tutarlı bir devlet karşıtıydı.

El Libertario’daki yoldaşları olarak bu satırları, onu ve mücadelesini onurlandırmak için yazdık. Onun mücadelesi bize ilham vermeye devam ediyor ve her zaman onun sevincini ve iyiliğini kalbimizde hissedeceğiz.

Eşi Mina ve oğlu Salvador’a yürekten sevgiyle.

El Libertario Gazetesi’nden Yoldaşları…

https://www.viruseditorial.net/es/libreria/fondo/8115/Gastronom%C3%83%C2%ADa-anarquismo