Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi İsrail Saldırılarına Direniyor

Filistin’de Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde İsrail kolluk güçlerinin saldırılarıyla başlayan gerginlik üçüncü gününü geride bırakırken, işgal güçlerinin Filistinlileri bölgeden sürerek Yahudi “sivil yerleşimcileri” iskan etmek istediği Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki direniş de devam ediyor.

Direniş, Filistin’in başka kentlerine de yayıldı. Hayfa’da, Doğu Kudüs’teki direnişle dayanışma eylemine İsrail kolluk güçleri saldırdı. Saldırıda çok sayıda eylemci gözaltına alındı.

Doğu Kudüs’teki İsrail saldırılarında ise yaralananların sayısının 300’ü aştığı belirtiliyor. Yaralılardan 4 kişinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Doğu Kudüs’ün 1967’deki işgalini “kutlamak” için aşırı sağcı Yahudilerin yapmak istediği “Kudüs Günü Yürüyüşü” ise halihazırda süren gerilimi artıran bir başka gündem. Her yıl yapılan yürüyüşler, provokasyon olarak değerlendiriliyor. Törenler sırasında polis eşliğinde aşırı sağcı Yahudilerin katıldığı geçit töreni Eski Şehir’in Şam Kapısı’ndan başlıyor, Filistinlilerin mahallelerinden geçerek Ağlama Duvarı’nda son buluyor.

Yakın Doğu Haber’in geçtiği bilgiye göre, Gazze çevresindeki bazı yerleşim merkezlerine roket saldırıları yapıldığı belirtildi. Katar’ın el-Cezire televizyonu da başta Aşkelon olmak üzere Gazze çevresindeki kentlerde sirenlerin çaldığı bilgisini geçti.

Doğu Kudüs’te bu sabah saatlerinde tekrar artan gerilimde İsrail kolluk güçleri, Harem -üş Şerif bölgesi içindeki Mescid-i Aksa’ya girmeye çalışan Filistinlere saldırdı.

Filistinli örgütlerin Doğu Kudüs’teki direnişle dayanışma çağrısı üzerine, çok sayıda Filistinlinin Kudüs’e doğru yürüyüşe geçtiği belirtiliyor.

Öte yandan dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd üyesi Roger Waters, Twitter hesabından, “İsrail bir apartheid devletidir. Şeyh Cerrah’ta yaşanan soykırımsal evden çıkarmalara bakın” başlığıyla görüntülü bir paylaşımda bulundu.

Güney Amerika’nın farklı ülkelerinde yaşayan arkadaşlarından mesaj aldığını anlatan Waters, onların kendisine Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah’a gideceklerini söylediğini aktardı.

Waters, “İsrail’i her koşulda destekliyorum” şeklinde açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden’a seslenerek, “İnsanların, evlerinden soykırım gibi çıkarılmasına destek oluyorsunuz. Sen nasıl hissederdin Joe Biden? Evinde oturuyorsun, orası senin evin, ailenle yüzyıllardır yaşadığınız yer ve bazı pislikler onu alıp gidiyor” sözleriyle eleştirdi.

Waters Güney Afrika’nın, resmi devlet politikası olarak uyguladığı apartheid (1948-1994 arası beyaz olmayan etnik gruplara karşı uygulanan ayrımcılık) yönetimindeyken kriket müsabakalarından çıkarıldığını hatırlatarak, UEFA ve FIFA’ya İsrail’i müsabakalara almaması çağrısında da bulundu.