New York Times İddiası: “ABD’nin Afganistan Planları Değişebilir”

New York Times (NYT) gazetesinde yer alan bir habere göre ABD, Afganistan’da Taliban’a karşı hava operasyonu düzenlemeyi planlıyor. Haberde ABD’nin NATO birliklerinin çekilmesinden sonra askeri desteğini sürdürmeyi düşündüğü iddia edildi.

Habere göre, ABD Başkanı Joe Biden ve danışmanları, başlangıçta birliklerin çekilme sürecinin sona ermesinden sonra Afganistan’daki hava saldırılarına da tamamen son verilmesini istiyordu. Ancak Washington’daki bu görüşün şimdi değiştiği belirtiliyor.

NYT haberinde, ABD’nin bu ay sonuna kadar hava üslerini boşaltmayı hedeflediğini, sonrasında bir operasyon düzenlenmesi durumunda ise uçaklarını başka bir ülkeden havalandırması gerektiği vurgulanıyor. Taliban’ın ise, aralarında Kabil’e yakın stratejik önemi olan ilçeler de olmak çok sayıda bölgeyi kontrolü altında tutarak ilerleyişini sürdürdüğü belirtiliyor.

Reuters’da ise önceki gün yayımlanan haberde, 14 Haziran’daki NATO zirvesinde Ankara’nın, ABD ve müttefiklerinin çekilmesinden sonra Kabil Havalimanı’nı “korumayı” teklif edeceği gündeme gelmişti. NYT haberinde gündeme gelen son gelişmeler sonrası bu teklifin olumlu karşılanıp karşılanmayacağı merak ediliyor.