Umut Gündüz Davası: İçeride Bir Tiyatro Sahnelendi. Katil Korundu, Aklandı, Paklandı

19 yaşındaki bisiklet sporcusu Umut Gündüz, 15 Temmuz 2020 tarihinde antreman sonrasında bisikletiyle evine dönerken alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz’ün arkadan çarpması sonucu yaşamını yitirmişti.  Çağdaş Şenyüz, alkollü olması, arkadan çarpması ve çarptıktan sonra kaçmasına rağmen ilk duruşması bile yapılmadan dört ayın sonunda “uzun tutukluluk” nedeniyle serbest bırakılmıştı.

Davanın ilk duruşması için Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada bisikletli ölümlerin fazlalığına dikkat çekilerek bu ölümlerin durdurulması için Umut Gündüz davasının emsal olmasının önemine vurgu yapıldı. Tutuklama talebi reddedilerek duruşma 7 Aralık 2021’e ertelendi.

Mahkemenin tutuklama talebini reddetmesi üzerine aile bu karara isyan etti. Umut Gündüz’ün babası: “İçeride Bir Tiyatro Sahnelendi. Katil Korundu, Aklandı, Paklandı” “ADALET İSTİYORUZ , ADALET İSTİYORUZ” diyerek isyan etti.

Ankara Adliyesi önünde açılan pankartların önüne bugüne kadar trafikte öldürülen bisiklet sürücülerinin fotoğrafları da koyuldu. Son iki yıl içinde 272 bisikletlinin öldürüldüğünün belirtildiği açıklamanın tamamı şöyle:

“19 yaşında bisiklet sporcusu Umut Gündüz, 15 Temmuz 2020 tarihinde antreman sonrasında bisikletiyle evine giderken trafik kurallarını ihlal ederek araç kullanan alkollü sürücünün arkadan çarpıp kaçması sonucu hayatını kaybetti. Umut Gündüz’ün ölümüne sebep olan yüzde 100 kusurlu sanık Çağdaş Şenyüz, dört ay tutukluluğu ardından, “uzun tutukluluk” nedeniyle serbest bırakıldı. İlk duruşması bile yapılmadan, UYAP sistemine bile işlenmeden serbest bırakıldı. Tüm somut deliller ortada olmasına rağmen sanık Çağdaş Şenyüz’ün, bilinçli taksirle adam öldürmekten Asliye Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Olayın yaşandığı günden itibaren bugüne kadar geçen yaklaşık bir yıl boyunca bisikletli ölümlerin son bulması amacıyla, Umut Gündüz adına yürüttüğümüz adalet mücadelemizde, Umut Gündüz’ün ailesi, arkadaşları ve sevenleri olan bizler, 24 Haziran 12.00’de yapılacak ilk duruşmada, yüzde 100 kusurlu sanık Çağdaş Şenyüz’ün somut deliller ışığında, kasten adam öldürmek suçlamasıyla Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu olarak yargılanmasını ve 19 yaşında, gelecek hayalleri kuran gencecik sporcu bir insanın hayatına son veren bu katilin en yüksek cezayı almasını istiyoruz.

Bisikletli ölümlere sebep olan sürücülerin trafik kazası denilerek cezasız bırakılması sonucunda her geçen gün ölümler artmaya devam etmektedir. Son iki yıl içinde bu ve buna benzer olaylarda 272 bisikletli hayatını kaybetmiştir. Umut Gündüz’ün davasının örnek bir dava olarak görülmesi ve alınacak kararın bundan sonraki zamanda yaşanması muhtemel bisikletli ölümleri durdurmak için emsal olması için sanık Çağdaş Şenyüz’ün kasten adam öldürmek suçundan yargılanmasını ve en ağır cezayı almasını bekliyoruz.”

Kaynak: Sendika.Org