TRT Atamalarında SETA – Pelikan – İletişim Başkanlığı İzleri

TRT’ye yönelik atamalar ve yönetim yapısına dair Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girdi. Buna göre, görev süresi sona eren TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in yerineMehmet Zahid Sobacı atandı. Yeni TRT Yönetim Kurulu Başkanı ise Prof. Dr. Ahmet Albayrak oldu. Ancak atamalarda asıl dikkat çekici olan, iktidarın medya görünümündeki propaganda bültenlerinden Sabah “gazetesi” yazarı ve Pelikan adlı operasyon aparatının önde gelen isimlerinden Hilal Kaplan’ın da aralarında olduğu iktidar propagandistlerinin TRT’nin yönetim kuruluna getirilmesiydi. SETA, Pelikan, İletişim Başkanlığı gibi iktidarın propagandif ve operasyonel birimleri menşeli isimlerin TRT’ye atanması, AKP’nin OHAL yetkilerini 3 yıl daha uzatarak olası bir seçime OHAL yetkileri ile girmeye hazırlanma hamlesi ile birlikte, seçim tartışmalarını tekrar canlandırdı.

Yeni atanan isimler arasında yer alan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Veysel Kurt iktidarın STK görünümündeki propaganda aparatı SETA (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) titri taşıyor. Sosyal medyada homofobik paylaşımlarda bulunan Kurt, geçtiğimiz 8 Mart eylemleri öncesi katıldığı bir toplantıda “…Özgürlük ve hoşgörü gibi kavramların hiçbir şekilde eşcinsellik propagandası için yozlaştırılmasına, bu yolla ailelerimizin ve çocuklarımızın hedef alınmasına kesin olarak karşı çıkıyoruz. Bu tür çirkinliklerin özellikle gençlere normal bir şey gibi sunulması, toplumsal düzenimize ve milletimizin asil karakterine yapılmış bir saldırıdır…” şeklinde homofobik sözler sarf eden İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a ‘‘Eşcinselliğe karşı tavır sergileyen Fahrettin Altun’un arkasındayız’’ diye destek vermişti.

Yeni yönetim kurulundaki bir diğer SETA “araştırmacısı” ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in oğlu Oğuzhan Bilgin. Bir başka SETA araştırmacısı olan Meryem İlayda Atlas Çetin, kamu kurumlarına yapılan Cumhurbaşkanlığı atamalarında adını sıkça duyduğumuz Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu. Daily Sabah’ta yayın koordinatörü olarak görev yapan Çetin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz aylarda yürürlükten kaldırılan İstanbul Sözleşmesi’ne dair ” İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmaları görünce aklıma 28 Şubat geliyor...” şeklinde sözler sarf etmişti.

Yeni atamalarda tartışılan isimlerin başında ise kuşkusuz Hilal Kaplan geliyor. İktidarın TV Net, A Haber gibi propaganda aparatlarında programlar yapan Hilal Kaplan, Pelikan’ın en öne çıkan isimlerinden biri olan Süheyb Öğüt ile evli. Süheyb Öğüt’ün kardeşi Selman Öğüt, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’nden geçtiğimiz kasım ayında kovulmuştu. Bu gelişme üzerine bir dönem iktidar ile yakın olan Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Öğüt için sosyal medya hesabından “Sosyal medyada dalga dalga yayılan kötücüllük rüzgarına bu gece biraz ben de kendimi kaptırabilir miyim? Bir müsaade ederseniz; “akademisyenim diye ortalarda dolaşan,akılsız, küstah ama merkeze yakın akrabaları olan çaylağın” akademiden kopması çok hoşuma gitti. Ferahladım!”  yorumu yapmıştı. Bunun üzerine Arıboğan’ın babası Mahir Kaynak’ın eski MİT’çi kimliğine vurgu yapan Hilal Kaplan, “Merhum babasının aksine Amerikancı tavrıyla bilinen ve terör sevici akademisyenlerle zerre sıkıntısı olmamış kibir budalasına tavsiyem çok sevinmemesidir. Bir de botoxu fazla kaçırmazsa daha da ferahlayabilir belki..” şeklinde saldırgan bir yanıt vermişti. AKP ile bir süredir uzak duran Bülent Arınç’ın da “troliçe” olarak tanımladığı Kaplan’ın, Erdoğan’ın da konuşma metinlerini yazdığı Berat Albayrak’ın 2016’da hacklenen mailleri sonucu ortaya çıkmıştı. Cemaat-AKP ortalığının operasyon aparatı Taraf “gazetesinde de” köşe yazıları yazan Hilal Kaplan, Erdoğan’ın 2019’daki ABD gezisi sırasında dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın “…Sorduğun soruyla gazeteci olduğuna ve iktidar için çalışmadığına emin misin…” şeklindeki sözlerini gülümseyerek karşılamıştı. Hilal Kaplan bunun üzerine ABD dönüşü, iktidar cenahına özgü pişkinlikle “Trump’ı sıkıştıran bir soru sorduk onda da yine çarpıtacak bir şey buldular. Çok üzerinde durmak istemiyorum o yüzden. Söylenen de sadece basit bir espriydi aslında” diye konuşmuştu.

Öte yandan Hilal Kaplan’ın TRT Yönetim Kurulu’na atanmasına iktidar içi tepkiler de geldi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin propagandasının yapıldığı  “Yeni Anayasa Cumhurbaşkanlığı Sistemi Yeni Türkiye” isimli kitabın da yazarı olan Hacer Haniç, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda “Cumhurbaşkanımız Hilal Kaplan’a kıymet veriyorsa, önemsiyorsa nüfusuna alsın, evlat edinsin”  ifadesini kullandı. 2018 yılında AKP’den milletvekili aday adayı da olan Haniç’in “…değindiğim konular kişisel görüşlerim değil toplumun ortak vicdanının sesidir…” ifadeleri Hilal Kaplan nezdinde Pelikan ve benzeri kliklere yönelik AKP içi rahatsızlığın üst perdeden ifadesi olarak yorumlandı.