İstanbul’da Şüpheli Bir Şekilde Ölü Bulunan Anarşist Bayram Mammadov’un Pegasus Casus Yazılımı ile İzlendiği Ortaya Çıktı

Azerbaycan’da 2016 yılında, devleti yöneten Aliyev Hanedanı’nın kurucusu Haydar Aliyev’in heykeline yazılama yaptıkları gerekçesiyle, 10 Mayıs 2016’da gözaltına alındıktan sonra, düzmece “delillerle” tutuklanan anarşist Bayram Mammadov 4 Mayıs tarihinde İstanbul’da ölü bulunmuştu. Bayram’ın casus yazılım Pegasus ile devlet tarafından izlendiği ortaya çıktı.

İsrailli teknoloji şirketi NSO’nun geliştirdiği Pegasus casus yazılımı ile izlendiği iddia edilen yaklaşık 50 bin kişinin telefon numaralarının yer aldığı listede 4 Mayıs’ta İstanbul’da şüpheli bir şekilde yaşamını anarşist Bayram Mammadov da yer alıyor.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) internet sitesinde yer alan listede aralarında Bayram Mammadov’un yoldaşı olan Giyas İbrahimov’un annesi Shura İbrahimova’nın da bulunduğu 245 kişi yer alıyor.

50 bin telefonun yer aldığı liste veri sızması sonucu elde edilmiş, Uluslararası Af Örgütü ve 15’ten fazla basın kuruluşu tarafından yapılan araştırma sonucu, Pegasus’un çok sayıda devlet tarafından aralarında gazeteci, akademisyen ve hak savunucularının da olduğu binlerce kişinin telefonuna, takip amacıyla yüklendiği anlaşılmıştı.

Bayram Mammedov, Giyas İbrahimov ile birlikte Azerbaycan’da Haydar Aliyev’e ait bir anıtın üzerine ‘Mutlu Köleler Günü’ yazdığı için 2016 yılında tutuklanmıştı. 2019 yılında serbest bırakılan Mammedov daha sonra İstanbul’a gelmişti. Bir süredir İstanbul’da yaşayan Bayram Mammedov, 2 Mayıs günü kaybolmuş, arkadaşlarının iki gün boyunca süren çabaları sonrasında, şüpheli biçimde yaşamını yitirdiği 4 Mayıs’ta öğrenilebilmişti. Mammedov’un şüpheli ölümüyle ilgili yoldaşları ve avukatlarının çabaları sonucu başlatılan soruşturma ise devam ediyor.

Kaynak: Yeryüzü Postası