İlerleyişini Sürdüren Taliban Bir Vilayet Merkezini İşgal Etti

Afganistan’ın, ağırlıkla kırsal bölgelerinde ilerleyişini sürdüren Taliban, ilk kez bir vilayetin yönetim merkezi olan bir şehri işgal etti. Afganistan’ın güneybatısındaki Nimroz vilayetinin yönetim merkezi Zaranc şehri Taliban güçlerinin eline geçti.

İran sınırı yakınlarında, önemli bir ticaret merkezi olan Zaranc Taliban güçleri tarafından işgal edilmeden birkaç saat önce de, Afganistan Bilgi ve Medya Merkezi Başkanı Dawa Khan Menapal Kabil’de düzenlenen suikast sonucu öldürülmüştü.

Reuters’a konuşan bir Taliban sözcüsü ise, “Bu sadece bir başlangıç ve diğer eyaletlerin de nasıl elimize düşeceğini göreceksiniz” dedi. Yine Reuters’a konuşan Nimroz vilayetinden bir yetkili ise, Taliban’ın Zaranc’ı ele geçirmesini hükümetin buraya güvenlik takviyesi yapmamasına bağladı.

Öte yandan ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Richard Mills, uluslararası toplumun Taliban’ın Afganistan’ı askeri yolla ele geçirmesini ve “Taliban İslam Emirliği”nin dönüşünü kabul etmeyeceğini söyledi. Afganistan’ın BM Daimi Temsilcisi Ghulam Isaczai de BM Güvenlik Konseyi’ne ülkesindeki felaketi önlemek için harekete geçmesi çağrısı yaptı. Isaczai, Pakistan’a ise Taliban sığınaklarının ve tedarik hattının yok edilmesinde Afganistan’a yardım etmesi çağrısında bulundu. Afganistan’ın komşusu Pakistan, Taliban’ın ortaya çıkmasında ve askeri/siyasal/mali gelişiminde ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte kilit bir rol oynamıştı.

Afganistan’da halen dört büyük kentte çatışmalar sürerken, ele geçirdiği bölgelerde “Afganistan İslam Emirliği” ilan eden Taliban bazı kent merkezlerine girmiş durumda.