Akar’dan ABD’ye: “Ortadoğu’da işbirliği yapacağınız ülke biziz”

Savunma Bakanı Hulusi Akar, “ABD’nin Ortadoğu’da bulunmaya devam etmek etmek istiyorsa Türkiye’yle iş birliği yapması gerektiğini” söyledi. ABD’yi “ABD gibi davranmaya” davet eden Akar, Hürriyet yazarı Sedat Ergin’in “Washington-Ankara ilişkileri nereye geldi? Yerinde saydığını söyleyebilir miyiz?” sorusuna “Kötüleşmedi hiç olmazsa…” şeklinde “iyimser” bir yanıt verdi.

ABD ile yaşanan S-400/F-35 krizine de değinen Hulusi Akar, “…Bizim S-400’lerle ilgili pozisyonumuzda bir değişiklik yok. Sayın Cumhurbaşkanımız da açık ve net olarak ortaya koydu. Bu şekilde devam ediliyor. Daha önce de söyledim. Biz ABD ile S-400 ya da F-35 meselelerini bir şekilde çözebiliriz…” şeklinde ifadeler sarf etti.

Ankara, Washington’da Biden yönetiminin görevi devralmasından bu yana, içinde bulunduğu ekonomik krizi aşmak adına, geçtiğimiz yıllarda iç politikaya milliyetçilik olarak pazarladığı “Anti-ABD/Batı” politikasını terk etmiş durumda. Geçtiğimiz ay Afganistan’dan yaşanmaya başlanan göç dalgasına karşı AB devletleriyle yapılan müzakerelerde göçmen kartı da bu bağlamda açık tutulurken, yapılan anketlerde ekonomik girdi gözüyle bakılan bu kartın AKP-MHP koalisyonuna oy kaybettirdiği görülüyor.

Washington ile Ankara arasında geçtiğimiz yıllarda sırasıyla 2014’te Kobané’deki IŞİD işgali sonrası YPG krizi, 15 Temmuz sonrası Fethullah Gülen’in iadesi, Rahip Brunson’ın tutukluluğu gibi sorunlar yaşanmıştı. Son olarak geçtiğimiz mayıs ayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz’u bu aralar buzların eritilmeye çalışıldığı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile birlikte ABD’nin planladığını iddia etmiş, aynı açıklamada ABD elçisine randevu vermemesinden övgüyle söz etmişti.