"Enter"a basıp içeriğe geçin

KURAKLIĞIN GELİNLERİ KENYA’DA GİZLİCE SATILIYOR

‘Bazı insanlar yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için kız çocuklarını satıyorlar. Bu çok yaygın; ama insanlar bu konuda sessiz kalıyorlar.’
Kuzey Kenya’da uzun süren kuraklık, dul kalan Ahmed ve onun yedi çocuğu gibi birçok aileyi yiyecek ve su ihtiyaçlarını karşılamaları için şehrin varoşlarına itti.
İnsanlar umutsuz stratejileri için kısa süreli yardıma başvuruyorlar. Kenya’da 18 yaşın altında evlenmek yasaya aykırı; bu yüzden ‘kuraklığın gelinleri’ olgusu fısıldanıyor.
Dünya’nın bu kısmında çocuk evliliği olağandışı bir durum değil. Habaswein Somalilileri gibi birçok topluluk, genç kız çocuklarının namusunu ve bekaretini korumak için evliliğin önemli olduğunu düşünüyor.

Genç yaşta evlenmeyen kadınlar kusurlu ve ailelerine yük olarak görülüyor. Yerel bir toplum sağlığı çalışanı ‘Bizim kültürümüzde kızlar dokuz yaşında evlenir.’ diyor. Genç bir kız evlenmek istemediğinde ise, ailesi tarafından buna zorlanıyor.

Pastoralist topluluklar arasında, gelinin fiyatı olan çeyiz olarak, gelinin ailesine çiftlik hayvanı veriliyor. Yerel bir yardım çalışanı Abdi Issak ise ‘İnsanlar çeyiz eğer varsa ve her şey bol ise evlenirler’ diye belirtiyor.

Hayvanlar iyi beslenebildiğinde, bunu insanların yüzlerinden anlarsınız, yüzleri ışıldar; çünkü bu onların evine daha fazla yiyecek götürebileceği anlamına gelir. Fakat hayvanların çoğu Afrika’da 10 milyon insanı etkileyen kuraklık yüzünden ölüyor. Ve hayvan leşleri de bu kuraklığın manzarasına dahil oluyor..

168 Dolara Satılık

Şimdilerde küçük kızlar, yerele uygun bir şekilde yaklaşık 15.000 Kenya Şilin’ine(168 Dolara) satılıyor. ’Eğer çocuk zenginse, bu fiyat 50.000 Şilin’e (559 Dolara) kadar çıkabilir.’ diyor Ahmed.

Açlık, karşılıklı alıp satmaya dönüşüyor.

Bölge şefi ‘Bir anne, diğer çocuklarına yemek sağlayabilecek parayı almak için; 14 yaşındaki kızını okuldan alıp, yaşlı bile olsa, bir adama satacak.’ diyor.

Bazı ailelerin on çocukları var ve bu çocukları besleyebilmek gerçekten çok zor.

Bölge şefi, geçen yılki kuraklık başladığından beri yerel ilkokula kayıt yaptırma sayısının 350’den 210’a düştüğünü belirtiyor. ‘Açlık nedeniyle yüzün üzerinde okuldan ayrılma vakası yaşandı.’ diye belirtiyor şef.

Birleşmiş Milletlere göre, Kuzey Doğu Bölgesi’nde beş kız çocuğundan yalnızca biri okula gidebiliyor.

Yardım ajansı World Vision 3060 çocuktan 400’ünü takip etmenin mümkün olmadığını belirtiyor. Bazı aileler çocuklarını,onları besleyip-bakabilecek akrabalarının yanına yolluyor. Bazıları ise evlerde hizmetçi olarak ya da büfelerde aşçı olarak çalışıyor.

World Vision’un yerel program menajeri Jacob Alemu, ‘Diğerleri ise ailelerinin kalan kısmının açlıktan ölmeyeceğinden emin olmak için evleniyor.’ diye belirtiyor.

(Çocuk evliliklerine ilişkin grafikler, videolar, hikayeler için childmarriage.trust.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.)