"Enter"a basıp içeriğe geçin

Şiddete Karşı Kadınlar Sokakta

IMG_8917İstanbul Kadın Dayanışması’nın 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü dolayısıyla Kadıköy de düzenlediği Kadın Yürüyüşü yüzlerce kadının katılımıyla gerçekleşti. Kadıköy boğa da buluşan kadınlar “Kadın düşmanlığına, şiddete, AKP’ye meydan okuyoruz” pwordpressrtının arkasında, sloganlar eşliğinde meydana doğru yürüyüşe geçti. Anarşist Kadınlar olarak katıldığımız yürüyüşte, hazırladığımız kara mor dövizleri taşıyarak kadın cinayetlerine, tecavüze, tacize, şiddete isyanımızı bir kez daha haykırdık.

Yürüyüş yolu üzerinde bulunun fast food Hosta’nın önüne geldiğinde, binanın üst katından “Şiddete tacize tecavüze kırmızılı isyandayız” yazan bir pwordpressrt sallandırıldı. Hemen akabinde Hosta çalışanları pwordpressrtı asan kadınlara saldırdı. Saldırı üzerine yürüyüş içerisinden çıkarak binaya giren kadınlar pwordpressrtı yeniden sallandırdılar. Kadınlar, yaşasın kadın dayanışması sloganlarıyla binada bir süre kaldıktan sonra yeniden yürüyüşe katıldılar. Yürüyüş, Beşiktaş iskele meydanında sonlandı. Miting ise sloganlarla başlamış oldu.

Miting konuşmasında ilk olarak üniversiteli kadınlar adına Didem Kösedayı söz aldı. İktidarın hedefinde özellikle üniversiteli kadınların olduğunu söyleyen Kösedayı, Tayyip Erdoğan’ın kızlı erkekli evler açıklamasına tepki gösterdi. Erkeklerle aynı evde kalan kadınların mağdur olduğu açıklamasına yanıt veren Kösedayı, yüzlerce kadının şiddete, taciz ve tecavüze maruz kaldığını hatırlatarak, “Kadın politikalarınız nerede” diye sordu.

Ardından İstanbul Kadın Dayanışması yaptığı açıklamada; kadın ve çocuklara yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetlerin münferit değil sistematik olduğu ve sorumlusunun devlet olduğu ifade edildi. Açıklamada “AKP’nin kadınlar ve gençler üzerinde kurmaya çalıştığı ahlak baskısı, kadın bedeni üzerinden uygulanmak istenen politikalarla gündelik hayatta özgürlükler devlet eliyle kısıtlanmak isteniyor” denildi. İktidarın savaş politikalarına da dikkat çeken açıklamada, savaşlarla kadınların katledildiği, şiddete ve tecavüze uğradığı, Kürt kadınlarının cezaevlerine atıldığı ve Rojava’da kadınların AKP’nin desteklediği çetelerin tecavüzüne uğradığı vurgulandı.
IMG_8890

IMG_8907

IMG_8917

IMG_8943

IMG_9003

IMG_9017

IMG_9081

IMG_9135

IMG_9195