SUZUKİ’de İşçi Patron Kavgası

Hindistan’da SUZUKİ işçileri fabrika yöneticilerine saldırdı: Hastanelik olan 40 yöneticiden biri öldü.

Suzuki’nin Hindistan’da bulunan fabrikasının yönetimi bir işçiyi işten çıkartmış, bu da yetmiyormuş gibi bu duruma direnen işçilerin üzerine kiraladıkları yüzlerce işbirlikçiyi saldırtmış; işçilerse bunun karşılığında 40 yöneticiyi hastanelik ederek, yöneticilerden birini öldürmüştü.

Hindistan’daki Suzuki fabrikasında işçiler ile işverenler arasında yapılan toplu iş görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması ve işverenlerin direnen işçilerin üzerine işbirlikçilerini saldırtması üzerine işçiler fabrikayı ateşe verdi. Çıkan olaylarda 40 kişinin yaralanması ve bir kişinin ölmesi üzerine Suzuki bu bölgedeki iki fabrikasından birini kapattığını duyurdu.

Bu çatışmanın kaynağında ise yükselen enflasyon, aşağı çekilen ücretler, işçilerin koşullarının kötüleştirilmesi ve iş kanununda gündelik işçilerle ilgili yapılan değişiklikler yatıyor. Aslında, 18 Temmuz günü, bir denetçinin bir işçiye yönelik sözlü tacizi olayların fitilini ateşledi. Bunun üzerine herhangi bir kanıt olmaksızın yönetim, hakarete uğrayan işçinin işten çıkartılması üzerine sendika da olaya dâhil oldu. Sendika müzakere yapmaya gelmişken yönetim tarafından kiralanan yüzlerce işbirlikçi, yönetimin emriyle fabrika kapısını kilitleyerek işçilere saldırdı. Bu saldırı esnasında Suzuki fabrikası yöneticilerinden biri de hayatını kaybetti.

Sendika yetkililerinden biri ise olayı söyle anlattı: “İşbirlikçiler bir kaç işçiye saldırıp onları ağır yaralayarak hastanelik ettiler. Sonrasında ise fabrikayı savaş alanına çevirerek ve bazı bölümlerinde yangın çıkardılar…” Yaşanan tüm bu olayların ardından polis, fabrikada bulunan yöneticileri ve işbirlikçileri koruyarak olaydan sorumlu tuttukları bazı işçileri tutukladı.