Karadeniz’in Lisanslı HES Şirketi: Trabzonspor A.Ş

Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde doğanın, halkın yani tüm yaşamın katili olmasıyla bilinen hidroelektrik santral (HES) projelerinde, artık yeni bir şirket daha var: Trabzonspor A.Ş.  Bir “Futbol Şirketi” olan Trabzonspor, daha fazla kar için doğayı katletmeye, yaşamı yok etmeye hazırlanıyor.

 

Yaşadığımız toprakların hemen hemen her bölgesinde HES’lere karşı kararlı direnişler yaşanırken, Trabzon halkı yeni bir HES şirketiyle daha tanıştı. Bu sefer HES şirketi bölgeye dışardan gelmedi; şirket, halkın yakından tanıdığı, yaklaşık 50 yıldır Karadeniz halkını temsil ettiği imajını taşıyan özünde bir “Futbol Şirketi” olan Trabzonspor A.Ş. çıktı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, Trabzonspor EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) tarafından HES lisansı aldı. Trabzon’un Çaykara ilçesi Uzungöl beldesi sınırları içinde yapılacak Uzungöl -1 Regülatörü ve HES için verilen lisansta, “Bu lisans Bordo – Mavi Elektrik Üretim Ticaret Limited Şirketi’ne Trabzon ilinde kurulacak olan Uzungöl-1 Regülatör ve HES üretim tesisinde 49 yıl süreyle, üretim faaliyeti göstermek üzere 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 05.07.2012 tarihli ve 3905-7 sayılı kararı ile verilmiştir” ifadeleri yer alıyor.

Trabzonspor internet sitesi aracılığıyla bir açıklama yapan Trabzonspor patronu Sadri Şener; “HES projesi kulübümüzün önüne yeni ve daha büyük ufuklar açacaktır” diyerek yaşamı yok etmeyi, doğayı katletmeyi Trabzonspor için yeni bir ufuk olarak değerlendiriyor. Lisansın alınmasıyla artık projenin ihale aşamasına geldiğini belirten Şener; “Bize gelen tekliflerden yapılan hamlenin ne kadar doğru olduğunu daha iyi anlıyoruz” diyerek, halkın Trabzonspor’a tepkisini yok sayıyor. Lisansın alınmasının ardından, başta Trabzonspor A.Ş’nin müşterileri olarak gördüğü destekleyenleri ve taraftarları olmak üzere tüm Karadeniz halkları, Trabzonspor’a tepki gösterdi. Halk, Trabzonspor dahi olsa HES yapan tüm şirketlerle mücadele edeceğini vurguluyor.