İstanbul’da Üçüncü Havalimanı Projesi Terkos Gölü Çevresindeki Köylüleri Korkutuyor

İstanbul’da yapılması planlanan 3. havalimanının nereye yapılacağı açıklandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’a 3. havalimanının Terkos Gölü yakınlarına yapılacağını söyledi. Çatalca ile Arnavutköy arasında yapılacak olan havalimanını, civar köylerde oturanlar ise endişeli bir şekilde bekliyor.

Havalimanı projesinin imar planına göre, yeni havalimanı yapılacak arazinin %70’inin ormanlık arazi olduğu öğrenilirken, Eyüp ve Arnavutköy sınırlarında olacak havalimanının çevresinde İhsaniye, Akpınar, Yeniköy, Tayakadın köyleri bulunuyor. Buralarda yaşayan köylüler ise gerçekleştirilecek projenin maden ocaklarını kapatacağından ve otluk alanları yok edeceğinden dolayı bir hayli tedirgin.

Köylerdeki arazilerin fiyatları artmış olsa da köylü, topraklarının kamulaştırılacağı endişesi taşıyor. Akpınar köylülerinden Hamdi Akın endişesini şu sözlerle dile getiriyor: “Biz mandacılık yapıyoruz. 30 dönüm arazim var. Daha önce 14 dönüm arazim maden sahaları nedeniyle kamulaştırıldı. Geri kalan arazimi istiyorlar ama satmıyorum. Satarsam hayvancılık yapamam ve yaşayamam.”
1500 kişinin yaşadığı Akpınar Köyü’nde yaklaşık 1000 kişi maden ocaklarında çalışıyor. Yeni kurulacak havalimanının maden sahalarında yapılacağı öğrenilirken köylüler maden ocakları kapanınca işsiz kalacaklarını söylüyor. Ayrıca köylüler artık hayvancılık yapamayacaklarını da düşünüyor. Çünkü yapılacak havalimanı hayvanların otlama alanlarını da yok edecek.

Köylülerin yaşam alanlarını yok edecek yeni havalimanı projesinin belirsizliği sürerken Yeniköy Muhtarı Timuçin Çelik “Havalimanının aşırı bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Ancak başbakanın bahsettiği kanal buradan geçerse köy diye bir şey kalmaz. Şu ana kadar büyük bir belirsizlik var.” dedi