Pozantı’dan Şakran’a İşkence Bitmiyor!

Şakran Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde, ÇHD avukatlarının çocuk tutsaklarla yaptığı birebir görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Şakran’ın Pozantı’daki geleneği devam ettirdiği belirtildi. Yapılan açıklamada şu hususlar dikkat çekici idi:

*H.D., U.D., A.S., S.A., S.B. adlı çocuk mahpuslar cezaevine nakilleri esnasında çıplak aramaya maruz kalmış. Cezaevi idaresi tarafından yapılmak istenen çıplak aramayı kabul etmeyince, darp ve ağır fiziki şiddet uygulamasıyla çıplak arama zorla gerçekleştirilmiş.

*Çocuklar cezaevinde doğrudan kişilik haklarına yönelen ve açıkça ayrımcılık içeren davranışlara maruz kalıyor.

*Gardiyan ve müdürler kendilerine “lan” diye hitap ediyor.

*Mektup, fax benzeri gönderiler aylarla ifade edilen sürelerde teslim ediliyor ya da gönderiliyor.

*Gazete, dergi gibi yayınlar keyfi olarak uzun sürü verilmiyor.

*Cezaevi idaresinin “ağabeylik” adıyla dayattığı sistemle cezaevinden bir gardiyan sürekli olarak çocuklarla aynı koğuşta kalıyor, bütün zamanı birlikte geçiriyor.

*Çocuk mahpuslar, cezaevi idaresi ve gardiyanlar tarafından sürekli olarak müşahede ve birbirilerinden ayrılmakla tehdit ediliyor.

*Çocuklar cezaevinde 1 kişi ya da 2 kişi bir arada olacak şekilde barındırılıyor. Bir araya gelme ve bir arada kalma talepleri idare tarafından gerekçesiz olarak karşılanmıyor.

*Çocuklar bir kişi ya da iki kişi kaldıkları halde sayımlarda havalandırmada hizaya geçip yüksek sesle sayım yapmaya zorlanıyor. Bu uygulamaya karşı çıkan bir müvekkil gardiyanlar tarafından darp edilip, sürüklenerek havalandırmaya çıkartılıyor.

*Gardiyanlar cezaevinde kalan çocukların kendilerine “abi” demelerini ve ellerini öpmelerini istiyor. Buna karşı çıkanlara şiddet uygulanıyor. Cezaevi müdürleri de aynı şekilde çocukların ellerini öpmelerini istiyor.

*Çocuklar cezaevi uygulamaları nedeniyle aralıklarla iki kere açlık grevine girmişler. Son açlık grevi eylemi 7–18 Kasım tarihleri arasında, 11 gün sürmüş.

*Çocuklar cezaevi koşullarından yakınarak cezaevinde yukarıda saydıkları uygulamalara maruz kaldıklarının kamuoyu tarafından bilinmesini ve cezaevi koşullarının düzeltilmesini istiyor.