Sürreyyapaşa’da Hastane Patronları Geri Adım Attı, Direniş Sürüyor

Süreyyapaşa Hastanesi’nde taşeron işçiler Hamdi Azbay, Serkan Kaşka ve Ethem Aktürk’ün direnişi, hastane patronlarına geri adım attırdı. Dev Sağlık-İş üyesi taşeron işçiler, hastanenin C Blok binası önünde kurdukları çadırda, 200 gündür direnişlerini sürdürüyor.

Geçtiğimiz yılın sonlarında yürürlüğe giren Kamu Hastaneleri Birliği Yasası ile tamamen şirketleşen hastanelerde yönetim de değişti.
Süreyyapaşa Hastanesi’nde de eski patron olan başhekim İrfan Yalçınkaya’nın yerine hastane genel sekreteri (CEO’su) Mehmet Kutlu getirildi.
CEO Süreyyapaşa’ya geldiği andan itibaren, taşeron işçilerinin direnişinden, kurdukları direniş çadırından “rahatsız” olduğunu dile getirdi. Ancak taşeron işçilerinin direnişi CEO Mehmet Kutlu’ya geri adım attırdı.

Direnişin 143. Gününde Süreyyapaşa Hastanesi CEO’su direniş çadırına gelerek işçilerden görüşme talep etti. Yapılan görüşmeler sonrasında CEO’nun taşeron işçilerini işe geri alacağı sözü verdiği, ancak hastanede şu anda boş yer olmadığı gerekçesiyle içlerinden birinin hemen işbaşı yapabileceğini diğer ikisinin de daha sonra işe başlayacağını belirterek geri adım attığı öğrenildi.

Bu durumu kendi aralarında tekrar değerlendiren taşeron işçileri, direnişçi arkadaşlarından Ethem Aktürk’ün işe alınmaya daha fazla ihtiyacı olduğunu düşünerek, öncelikle onun işe başlamasına karar verdi. Ethem Aktürk karar alındıktan sonraki gün, temizlik bölümünde işe başladı. Diğer direnişçi işçilerin de işe geri alınacağı sözünü veren CEO, direnişçi işçilerden de çadırı kaldırmalarını istedi. Ayrıca işe geri dönen Ethem Aktürk’ü sonraki günlerde yanına çağıran Süreyyapaşa CEO’su, Aktürk’ün tazminat davasına dönüşen işe iade davasından da vazgeçmesini istedi.
Yaşananların ardından direnişçi işçiler ise, zaten Süreyyapaşa Hastanesi’nde taşeron şirketin el değiştirmesi sırasında ‘iş kanunundan doğan tüm haklarımızı aldık’ yazılı belgeleri imzalamadıkları için işten çıkartıldıklarını belirtirken, tazminat davasından da direnişten de vazgeçmeyeceklerini ve hak mücadelelerinin C Blok önündeki direniş çadırında sürdüreceklerini belirtti.