Selanik’te özyönetimin makineleri çalıştı!

Vio Met işçileri üç gün süren eylemlerin ardından bugün makineleri çalıştırdılar. Fabrikayı ele geçirip çalıştırmaya başlayan Vio Met. işçileri için, dün  bir çok sanatçının katıldığı bir dayanışma konseri gerçekleşti. Aralarında “mücadelenin bir parçası olan”  Thanassis Papakonstantinou’ nun da bulunduğu sanatçıların verdiği konser için tüm stad dolarken yaklaşık bin kişi de içeri giremedi. Katılım beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti.  Gecenin en vurucu anı işçilerin  mikrofonu ellerine alıp toplumsal adalete, dayanışmaya ve özyönetime dayanan yeni bir toplum hayallerini paylaştıkları andı. Konser 5000 kişinin alkışları, sloganları ve dayanışma şarkılarıyla devam etti.

Ertesi sabah fabrikaya büyük bir yürüyüş yapıldı. Fabrikaya girdiklerinde herkes yerlerini aldı ve ulusal, yerel kameraların ve alternatif medyanın  önünde üretime başlandı. İşçiler fabrikayı gezdirip üretim süreçlerini gazetecilere ve kendileriyle dayanışmaya gelenlere anlattılar.

Tüm bunlara rağmen henüz daha yolun başında olduklarını belirten işçiler üretim maliyetlerinin yüksek olmasına ve kredi imkanları olmamasına rağmen iyimserliklerini koruyorlar ve başlangıçtaki bir iki ay için destekçi grup ve bireylerin topladıkları bağışlara güveniyorlar.

İşçiler toksik olmayan ekolojik içerikli yeni temizlik ürünleri arayışına girmişler bile. Fabrika Kaliteli inşaat malzemeleri üretiyor. Harç, alçı, fayans yapıştırıcı, su geçirmez derz üretiyor ve bunların kalitesini arttırırken fiyatlarının da nasıl düşürüleceğini biliyorlar. Ancak maalesef maliyetteki artış nedeniyle çok uzak mesafelere dağıtım yapamıyorlar yalnızca Yunanistan ve çevredeki Balkan ülkelerine dağıtılacak.

Vio Met’in 40 işçisi ve yüzlerce destekçi üç gün boyunca unutamayacakları bir deneyim yaşadılar. Bu uzun ve zorlu bir yolun yalnızca başlangıcı olsa da. Şimdi her zamankinden daha güçlü olma zamanı, şimdi temeli dayanışma, adalet ve özyönetime dayanan  bir toplum için örgütlenme zamanı!