Yunanistan’da Anarşist İşçiler Üretime Hazırlanıyor!

Ele Geçir, Diren, Üret!

“Bu, işçilerin mücadelesi için tek gelecektir.” 

Makis Anagnostou, Vio.Met işçileri sendika sözcüsü

Vio. Met 12 Şubat Salı günü işçilerin kontrolünde üretime başlıyor.
İşçiler dün gerçekleşen dayanışma konserinin ardından bugün fabrikaya girerek üretime başlayacaklar. Mayıs 2011’den bu yana maaşlarını alamayan işçiler, bugüne gelene kadar direnişlerini kararlılıkla sürdürerek fabrikayı kooperatif bir şekilde işletmeye başlayacaklar.

Vio. Met. Açık Dayanışma İnisiyatifinin yaptığı açıklama şu şekilde:

Vio. Met. Fabrikası 12 Şubat 2012 günü işçilerin kontrolünde üretime başlıyor. Bu, patronların ve hiyerarşinin olmadığı, işçilerin doğrudan demokratik toplantılarla üretimi programladığı bir işleyiş demek. İşçiler kaynakların adaletsiz paylaşımına bir son veriyor ve kolektif olarak karar verilen eşit ve adaletli bir paylaşım gerçekleştiriyor.  Fabrika inşaat malzemeleri üretiyor ve işçiler doğaya zarar vermeyen ve toksik madde içermeyen bir üretim yapacaklarını açıklıyorlar.

“%30’a varan işsizlikle büyük vaatlerden, verilen sözlerden ve artan vergilerden bıktık usandık. Mayıs 2011’den beri paramızı alamıyoruz ve bu süregiden işsizliğe karşı fabrikada üretimi ele geçirip fabrikayı Vio Met işçileri olarak çalıştırmaya karar verdik.”

… ve işte o günden bu yana fabrikada üretimi sağlayan makinaların başında nöbetteler. Yunanistan’ın her yerindeki işçilerden ve topluluklardan destek gördüler. Bu dayanışma, işçiler ve ailelerinin şimdiye kadar devam edebilmesi açısından çok büyük bir öneme sahip.

“Bizler, bütün işçileri ve işsizleri ve krizden etkilenen tüm çalışanları Vio Met. işçilerini desteklemeye ve patronlar olmaksızın yapabileceklerine inanmaya çağırıyoruz. Bu mücadeleye katılmaya ve patronlar, bürokratlar olmaksızın, kendi atölyelerinde kendi mücadelelerini doğrudan demokratik süreçlerle örgütlemeye çağırıyoruz.”