Vicdani Retçi Onur Erden Tutuklandı

2011 yılında vicdani reddini açıklayan Onur Erden, iltica ettiği Kıbrıs’tan iade edildi ve tutuklandı.

Onur Erden 2006 yılında askere alındıktan sonra firar emiş, aynı yıl tutuklanarak 6 ay hapis yatmıştı. Şartlı tahliye edildikten sonra 2007 yılında tekrar askere alınmak istenen Erden, askeri birliğe teslim olmamış, 2009 yılında tekrar tutuklanmış ve firar suçundan yargılanmıştı. Yargılama sonunda tahliye edilen Erden, yeniden birliğe teslim olmayı reddetmiş ve 2011 yılında “Bir Arap genci olarak yıllardan beri kardeşçe yaşadığımız Kürt halkına karşı devam eden savaşta taraf değilim.” diyerek vicdani reddini açıklamıştı.

Askerden 3 kez firar eden vicdani retçi Erden, Türkiye’den çıktıktan sonra gittiği Güney Kıbrıs’ta Türkiye’ye iade edilmemek talebiyle dilekçe yazmasına rağmen, Türkiye’ye geri iade edildi. 11 Temmuz günü Türkiye’ye gönderilen vicdani retçi, havaalanında tutuklanarak Kasımpaşa Askeri Cezaevi’ne gönderildi. Yol tutuklusu olarak tutulduğu Kasımpaşa Askeri Cezaevi’nden Gelibolu Askeri Mahkemesi’ne gönderilmeyi bekleyen vicdani retçi Onur Erden’in avukatı Davut Erkan’ın konuya ilişkin verdiği bilgide, Erden’i cezaevi giriş işlemleri yapılırken gördüğünü, kendisine kötü muameleye ilişkin herhangi bir şikayette bulunmadığını söyledi. Erkan, Onur Erden’in 1 hafta içerisinde Gelibolu’ya gönderilmesinin beklendiğini, orada savcılığa çıkarılacağını ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilebileceğini ve cezaevine konmasının da mümkün olabileceğini belirtti.

Tutuklu vicdani retçi 2011 yılında paylaştığı vicdani ret metni:

“Adım Onur Erden 1985 Hatay ili Reyhanlı ilçesi doğumluyum. 2 Ocak 2006 tarihinde aile ve toplumsal baskıdan dolayı askere gitmek zorunda kaldım. Fakat askerde elime silah almak istemedim. Bunun eğitimini görmeyi reddettim. Fakat zoraki bir biçimde bunu uygulamaya çalıştılar. …7 Temmuz 2006 tarihinde yakalandım ve askeri cezaevine konuldum, Birçok işkencenin mağduru oldum. 23 Ocak 2007 tarihinde tahliye oldum ve beni tekrar askere almak istediler. Fakat ben yine gitmedim askerlik yapmayı reddettim… 12 Mart 2009 tarihinde yakalanıp zorla askeri cezaevine konuldum. İnsanlık dışı uygulamalara maruz kaldım. İlgili mercilere başvurarak öldürülsem dahi askerlik yapmayacağımı söyledim. Bulunduğum yerdeki komutanlar annemi öldürtmekle tehdit etti. Her şeye rağmen bu savaşın bir tarafı olmayacağım. Vicdanı reddimi sizlerle paylaşıyorum.”