Zapatistler ve Escuelita(Özgür Okul)

EZLN (Zapatist Ulusal Kurtuluş Ordusu) Zapatist felsefesine uygun Özgürlük Okulları kurmayı birkaç ay önce duyurmuştu. Binlerce başvuru olmasına rağmen imkanlar doğrultusunda 1700 kişiyi davet edebilmiş, gelenleri Chiapas’ın ormanlarında ağırlamışlardı. Bugünlere ise EZLN’nin Özgürlük Okulu ilk mezunlarını verdi.

Özgürlük Okulu’nda bir hafta boyunca tabağındaki yemeği ve toprağı okula gelenlerle paylaşan Zapatistler, özerkliğin nasıl sağlandığına dair bilgiler aktardılar. Dersler, Zapatist topluluğunun ürettiği dört kitap ve yaşanmış deneyimler üzerinden oluşturuldu.

Escuelita’nın mezunları arasında İtalyanlar, Basklar, Yunanlar ve İspanyollar gibi EZLN’nin eski dostları olduğu gibi, Nikaragualılar, Güney Afrikalılar, Hintliler ve hatta Sri Lankalılar da vardı.

Zapatistler, okulun felsefesini “Zapatist okulu bittiğinde öğrencileri kendi topraklarına yolladık. Bunun amacı Chiapas’taki sistemi kopya etmeleri değil, istediklerini istedikleri şekilde gerçekleştirmeleridir. Çünkü yapacaklarını Zapatistler değil ancak kendileri belirleyebilir, herkes yerelinde mücadeleye devam etmeli” şeklinde açıkladı.

Okula gelenler, genci yaşlısı, tahakkümün ve sömürülmenin olmadığı bir dünyaya inanıyorlardı. Zapatistler yaşadıkları deneyimleriyle bir hafta boyunca böyle bir dünyanın nasıl mümkün olabileceğini, birlikte yaşayarak gösterdiler. Daha iyi bir dünyanın Chiapas’taki yaratımı Meksikalı olanlar ve dünyanın her yerinden gelenlerle karşılıklı paylaşıldı. Bu okulla birlikte Zapatistler, özerkliğin nasıl olacağına dair bir rehber değil, daha iyi bir dünyanın ihtimal olmadığını, şimdi, şu anda var olduğunu kanıtladılar.