KESK Yürüyüşüne Polis Saldırdı

TİS görüşmelerinde kamu işçilerinin taleplerinin karşılanmaması ve Memur Sen’in hükümet ile bu koşullar altında anlaşması üzerine KESK(Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), 16 Ağustos Cuma günü dört farklı koldan Ankara’ya yürüyüş başlattı. Ankara’da basın açıklaması, yürüyüş, forum gibi eylemler gerçekleştiren KESK’lilere polis saldırdı.

“İnsanca Yaşam, Güvenceli Gelecek, Eşit, Özgür Ve Demokratik Bir Türkiye İçin Yürüyoruz!” şiarıyla gerçekleşen yürüyüş, Edirne’den yola çıkan Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz Yürüyüş Kolu, Roboski’den BedranOrhan Encü, Abdullah Cömert Yürüyüş Kolu, Manisa’dan Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım Yürüyüş Kolu ve Hopa’dan Metin Lokumcu Yürüyüş Kolu olmak üzere dört farklı merkezden 16 Ağustos Cuma günü başladı. Dört gün süren eylem boyunca İstanbul, Kocaeli, Diyarbakır, Urfa, Aydın, İzmir, Trabzon, Ordu gibi şehirlerde yürüyüş, basın açıklamaları ve forumlar gerçekleştirildi.
20 Ağustos Salı günü tüm yürüyüş kolları Ankara’ya ulaştı. Öğlen saatlerinde yol kapatılarak Çalışma Bakanlığı’nın önüne yürüyen KESK’liler burada polis barikatlarıyla karşılaştı. Bir süre burada sloganlarla bekleyen KESK’liler görüşmeler sonucu barikatları kaldırtarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından yarım saatlik bir oturma eylemi gerçekleştiren KESK’liler bakanlığın önünden, Güvenpark’ta gerçekleşecek forum için Kızılay’a doğru yürüyüşe başladı. Polis,yürüyüşü barikat kurarak engellemeye çalıştı. Ancak barikatların önünde bir süre bekleyen KESK’liler, birden Konya yoluna yöneldi. Konya yolu trafiğe kapatılarak yürüyüşe devam edildi. Yürüyüş boyunca sık sık “Devlet güdümlü sendikaya hayır!”, “Hükümet zammı nı al başına çal!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Grev hakkımız, toplu sözleşme silahımız!” sloganları atan KESK’lilere Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde polis önce TOMA’larla tazyikli su sıktı, ardından yoğun gaz bombaları ve coplarla saldırdı. Tüm saldırılara rağmen yürüyüşü sürdüren KESK’liler, Güvenpark’ta gerçekleşen foruma katıldı. Forumda konuşan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, gün içerisinde karşılaştıkları polis saldırısını “Mücadelemiz baskıyla, zorla engellenemez ” şeklinde kınarken, “Sadece temsil ettiğimiz kamu emekçileri için değil, bu ülkenin eğitim ve sağlık gibi kamusal hizmet hakları ellerinden alınmış milyonlar için yürüdük. Önümüzdeki aylarda Türkiye’nin her yerini eylem alanına çevireceğiz” sözleriyle mücadelenin süreceğinin altını çizdi.

 

Bu haber Meydan gazetesi’nin 12. sayısında yayımlanmıştır.