Çaykur İşçisinin Hakkını Kazanmasını Hak-İş Engelledi

Nisan ayında Çaykur’da çalışan Tek Gıda-iş Sendikası’na bağlı 9 bin 40 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde, Çaykur’un talepleri kabul etmemesinin ardından sendika grev kararı alınmıştı.

Kağıt üstünde grev halen devam etse de gerçekte 1 gün süren grevin ardından Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası Çaykur’da üye toplamaya başlamıştı. Sendika ve Çaykur, baskı ve yıldırma politikalarıyla, sürgün ve çeşitli tehditlerle işçileri Öz Gıda-iş’e üye yaparak işyerinde sayısal üstünlüğü elde etmeye çalıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın “sayısal üstünlüğü” Öz Gıda-iş lehine tespit etmesinin hemen ardından Çaykur ile Öz Gıda-iş Sendikası masaya oturdu. Çaykur’la toplu iş sözleşmesi yapan Öz Gıda-iş, işçilerin lehine hiçbir şart ortaya koymadan Çaykur’la anlaşmaya vardı.

Tek Gıda-iş yaptığı açıklamada “Asıl acı olan ise bu açık kanunsuzluk için Öz Gıda-İş yetkilisi televizyon kanallarından başbakan’a ve bakan’a teşekkürlerini iletmesidir. Öyle anlaşılıyor ki, en üst düzey icra makamının bilgisi ve iradesi doğrultusunda bu iş yürütmüştür. “ denildi. Tek Gıda-iş yapılan toplu sözleşmenin geçersiz olduğunu belirterek, oynanan oyunlarla hukuksuzluğun dibine vurulduğunu belirtti.

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 15. saysında yayımlanmıştır.