Yemen’de Halk Trump’ın Suudi Arabistan Ziyaretine Karşı Sokaktaydı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan’a ziyaretine karşı on binlerce Yemenli,Sana’da  eylemler yaptı.Eylemlerde sık sık“Yemen’e karşı ABD terörizmine hayır” sloganları atıldı ve ABD-Suud ittifakı sonucu Yemen’e yapılan saldırılar protesto edildi.Eylemler, Suudi uçaklarının 8 Ekim 2016’da 140’tan fazla sivili katlettiği noktaya 100 metre mesafede yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump ilk yurt dışı ziyaretini bugün Suudi Arabistan’a gerçekleştirdi.Bu ziyaret, Trump’ın göreve geldiğinde sergilediği “müslüman karşıtı” söylem ve pratiği ile çelişki gibi görünse de,iki devlet arasındaki ticari ilişkiler bu “çelişkiyi” ortadan kaldırıyor. Donald Trump’ın ilk ziyaret durağı olarak bu ülkeyi seçmesinde  bir diğer önemli noktayı da, İsrail’in de katılımıyla, fiilen hayata geçirilmesi beklenen İran karşıtı cephenin inşası oluşturuyor. Trump’ın bölgedeki bir sonraki durağı ise,bu cephenin “katalizörü” İsrail olacak.

ABD Başkanı’nın bugünkü ziyaretinde ABD ve Suudi Arabistan devletleri arasında toplam 380 milyar dolarlık ticaret anlaşması imzalandı.Bunun 110 milyar dolarını ABD’nin,bölgedeki Yemen ve Suriye savaşlarında dahli olan Suudi Arabistan’a sattığı silahların tutarı oluşturuyordu.

Yemen’deki savaşta hava saldırıları düzenleyen ve Yemen üzerinde ambargo uygulayan Suudi Arabistan’ın bu uygulamalarının sonuçlarından biri ülkede son bir ayda artan kolera salgını oldu.Altyapının tahrip olması ve ilaç ambargosu nedeniyle önü alınamayan salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 300’e yaklaştı.