Kadıköy’de Asbest Tehlikesi

Bir süre önce Ankara’da, büyükşehir belediye başkanı Melih Gökçek tarafından yıktırılan Havagazı Fabrikası’nda 350 ton olduğu tespit edilen asbest tehlikesinin bir benzerinin Kadıköy için geçerli olduğu belirlendi. Devletin, inşaat şirketleri ile işbirliği halinde, kentsel dönüşüm adı altındaki talan projelerinin merkezi haline gelen Kadıköy’de yıkılan binaların neredeyse üçte birinde kanserojen asbest tespit edildi.

Kadıköy’de son bir buçuk yıl içinde, denetlenen 1517 inşaat sahasında , toplam 498 buçuk ton asbestin bertaraf edildiği, ancak yıkımı devam eden, kalan yapılanda nasıl bir denetim olacağı halen belirsizliğini koruyor.

“…Asbest, 19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra ,ısıyı ve elektriği yalıtması, sürtünme, asitlenme gibi dış etkilere dayanıklı olmasının keşfedilmesiyle özellikle inşaat alanında ve tersanelerde gemi yapım sökümünde yoğun olarak  kullanılmaya başlandı. Ancak bu “sihirli mineral” ,20 yüzyılın ikinci yarısından itibaren sağlığa önemli zararlar veren bir kanserojen madde olmasının  tespitiyle,  “öldürücü toz” olarak anılır oldu. 1960’ların sonlarına doğru Fransa ve İngiltere’de asbeste bağlı 120.000 akciğer kanseri vakası teşhisi konuldu…”

Alıntı: Patika Dergisi/ Nisan-2015

http://patikaekoloji.org/asbest/