Kolombiya’da Yoksulluğa Karşı Süresiz Grev

Kolombiya’nın güneybatısındaki liman kenti Buenaventura’da 117 örgüt ve inisiyatifin liderliğinde, 15 Mayıs’tan bu yana işsizliğe, yoksulluğa karşı daha iyi bir yaşam talebiyle süresiz grev devam ediyor.

415 bin kişinin yaşadığı kentte hayat oldukça zor koşullarda sürüyor. Grevin etkili olması üzerine hükümet kente bir heyet gönderdi, ancak görüşmelerden bir sonuç alınmadı. Halk sonuç alana kadar grevi sürdürmekte kararlı.

Kolombiya devletinin, altyapıya ayrılan paraları, uyuşturucu çeteleri ile paylaşması,yoksulluğun hızla artması gibi ağır koşulların yaşandığı kentte merkezi hükümetin ciddi bir adım atmaması üzerine 117 örgüt ve inisiyatif bir araya gelerek, 15 Mayıs’ta “Halk teslim olmayacak” sloganıyla süresiz genel grev ilan etmişti

Buenaventura’daki genel grevden tedirgin olan hükümet hemen halkın üzerine İsyanla Mücadele Birlikleri’ni  gönderdi. Halkla polis arasında sık sık çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda bir genç, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitirmişti.

Buenventura’nın yanı sıra 127 bin nüfusu olan ve ülkenin batısında bulunan Quibdo kentinde de 10 Mayıs’tan beri halk daha fazla altyapı hizmeti ve iyi yaşam koşulları talebiyle süresiz grevde. Yoksulluğun yüksek olduğu Quibdo’ya da hükümet müzakereler için bir heyet gönderdi. Ancak Buenaventura’da olduğu gibi burada da bir uzlaşma sağlanamadı.

Kaynak: İsyandan.Org