Hapishanelerdeki Saldırılar Rapor Edildi

TİHV’nin hapishanelerdeki hak ihlallerine dair hazırladığı raporda tutsaklara yapılan işkenceler ortaya serildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), son 10 günde kendilerine gelen başvuru ve mektuplardan ve basında yer alan haberlerden derlediği hak ihlalleri raporunu hazırladı. Hapishanelerdeki saldırıları ortaya seren rapora göre, tutsaklar keyfi uygulamalara boyun eğmeyerek çeşitli eylemlerle direniyor.

Elazığ T Tipi Hapishanesi‘nde tutsakların koğuşu “arama” bahanesiyle sık sık basılıyor ve tutsaklar darp ediliyor. Tutsaklara, kaldığı davaların “terör örgütü” bölümünde belirtilen yaka kartlarını takmaları dayatılıyor. Elazığ T Tipi Hapishanesi’nde tutsaklar bu saldırılar karşısında görüşe çıkmama, telefon hakkını kullanmama ve duruşmalara çıkmamama gibi eylemlerle direniyor.

İskenderun M Tipi Hapishanesi’nden Tarsus T Tipi Hapishanesi‘ne sürgün edilen Çerko Mimkara (19) isimli tutsağın, hapishane girişinde çıplak aramayı kabul etmediği için 10 kadar gardiyan tarafından darp edildiği ve buna bağlı olarak sol kulağının hiç duymadığı, sağ kulağında ise kısmi duyma kaybı oluştuğu öğrenildi.

Silivri 9 No’lu Hapishanesi’nde C4124 No’lu hücrede kalan tutsaklara, 11 Ağustos 2017 tarihinde gardiyanlar tarafından baskın düzenlendiği ve baskında Fırat Kıl ve İlyas Kazan isimli tutsakların ağır şekilde darp edildiği, darp edilen tutsakların revire götürülmediği belirtildi. Buna ek olarak, raporda Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışmak için açlık grevi yapan 7 tutsağa disiplin cezası verildiği, tutsakların gönderdikleri mektupların sansürlendiği, avukat ile görüşme haklarının kısıtlandığı, ziyaretçiler tarafından getirilen eşyaların tutsaklara uzun bir bekleme süresinden sonra teslim edildiği, tutsakların sohbet haklarının engellendiği, yanında 10’dan fazla kitap bulundurmalarına izin verilmediği ve fazla olan kitapların idare tarafından toplandığı belirtildi.

Düzce T Tipi Hapishanesi‘nde tutsakların kaldığı koğuşlar her gece gardiyanlar tarafından basılıp, tutsaklar hücreye atılmakla tehdit ediliyor. 22 Eylül’deki baskında tutsaklara ait kitap, dergi, radyo gibi özel eşyalara da el konuldu.

Bolu F Tipi Hapishanesi‘ndeki tutsaklara, telefon görüşmesi öncesinde isimlerini ve konuştukları kişilerin isimlerini söylemeleri yönünde baskı yapılırken, bunu söylemeyen tutsakların telefon görüşmeleri kesildi. Bolu F Tipi Hapishanesi’nde ayrıca, PKK tutsaklarına, mahkemeye, hastaneye, revire, spor ve kütüphane aktivitelerine giderken “PKK Örgüt Üyesi” yazılı bir yaka kartı takmaları yönünde baskı yapıldı. Bunu kabul etmeyen tutsakların bu hakları gasp edildi.

25 Eylül 2017 tarihinde Adana Kürkçüler Hapishanesi‘nde bulunan 25 tutsak farklı hapishanelere sürgün edildi. 17 tutsak Tarsus T Tipi Hapishanesi’ne, 8 tutsağın da Alanya L Tipi Hapishanesi’ne sürgün edildiği öğrenildi.

15 Eylül 2017 tarihinde haklarındaki bir disiplin soruşturması nedeniyle Silivri İnfaz Hakimliği’ne götürülen, Silivri Hapishanesi‘nde kalan 11 tutsak ring aracı içindeki kamerayı peçete ile kapattıkları gerekçesiyle jandarma tarafından darp edildiler.

Denizli T Tipi Hapishanesi’nde “örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle 12 yıl hapis “cezası” verilen Halil Yılmaz (26) adlı yüzde 50 zihinsel engelli tutsağı görüşe giden ağabeyi Celal Yılmaz, kardeşinin çırılçıplak soyulduktan sonra işkenceye maruz kaldığını belirtti.

Silivri 2 No’lu Hapishanesi’nde kalan Mehmet Özdemir’in eşi Betül Özdemir, 29 Eylül 2017 tarihinde basında yer alan açıklamasında, Mehmet Özdemir ve Mazlum Aslan’ın kaldığı hücrenin gardiyanlar tarafından basıldığını ve baskın sonrasında 2 tutsağın elleri arkadan kelepçeli şekilde süngerli odaya götürülüp orada darp edildiğini ifade etti. Betül Özdemir eşinin yüzünde, ellerinde ve kollarında morluklar olduğunu da belirtti.

Tekirdağ 1 No’lu T Tipi Hapishanesi‘nde 8 tutsağın kaldığı hücreyi basan gardiyanlar tutsakları darp etti. Saldırı sırasında Mert Avcı adlı tutsak, kasıklarına ve boynuna yediği darbeler neticesinde baygınlık geçirdi.

5 kadın tutsak Isparta E Tipi Hapishanesi‘nden farklı hapishanelere sürgün edildiler. Söz konusu kadın tutsakların, daha önce de maruz kaldıkları işkence ve diğer muameleye karşı saçlarını kazıtarak protesto eylemi gerçekleştirdikleri için Van T Tipi Cezaevi’nden sevk edilen mahpuslar olduğu bildirildi. Sevk edilen mahpuslar şu şekilde: Kapatılan MEYA-DER Van Şubesi Eşbaşkanı Neriman Urar, Melek Yalçın, Gölü Kara, Yıldız Şedam ve Saime Avşin.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu’na alınması hapishane eğitim kurulu kararıyla yasaklandı.

Geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle yaklaşık iki hafta önce anjiyo olan ve daha sonra yatağa kelepçeli bir vaziyette hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi gören TJA üyesi Sara Aktaş gözetim süresi dolmadan tekrar tutulduğu Diyarbakır E Tipi Hapishanesi’ne geri götürüldü.