1 ila 14 Aralık Tarihlerinde Gezici Festival Yollarda

Ankara Sinema Derneği’nin düzenleyicisi olduğu ve bu yıl 23. düzenlenecek olan Gezici Festival, 1-14 Aralık 2017 tarihleri arasında bu sefer Ankara, Sinop ve Kastamonu’nu dolaşıyor.

Festival takvimine göre 1 ila 7 Aralık’ta Ankara’da, 8 ila 11 Aralık tarihlerinde Sinop’ta ve 12-14 Aralık tarihleri arasında da Kastamonu’da sinemaseverlerle buluşacak.

23’üncü Gezici Festival’in bu yılki programında Kanada Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Kanadalı usta yönetmen Denis Villeneuve yer alacak. Kanadalı yönetmenin “Kaderini Bilseydin, Yine de Yapar mıydın? başlığıyla iki filmi gösterilecek.

Ankara Sinema Derneği’nin internet sitesinde bahsi geçen filmlerin tanıtımı şu şekilde yapıldı:

İki öğrencinin perspektifinden, Montreal kentinde yaşanan bir katliamı anlattığı Politeknik (Polytechnique, 2009), yönetmenin gerçekleri keskin bir şekilde vermek için siyah-beyaz sinematografinin olanaklarını kullandığı bir dram. 1989 yılında, feminizm düşmanı olduğunu düşünen akıl sağlığı bozuk bir genç adam, mühendislik eğitimi alan kız öğrencileri katletti. Villeneuve’ün filmi, soğukkanlılığını kaybetmeden, olayların gelişimini, kurtulanlar ve olaya tanık olanların üzerinde yarattığı etkinin psikolojik ve felsefi boyutlarını takip ediyor. Film, pek çok ulusal ve uluslararası festivalden 16 ödül toplamıştı.

Villeneuve’ün festival kapsamında gösterilecek diğer filmi İçimdeki Yangın (Incendies, 2010). Senaryosu Wajdi Mouawad’ın oyunundan adapte edilen film, Quebec’li Jeanne ve Simon kardeşlerin Ortadoğu’da ailelerinin gizemli geçmişini araştırmalarının hikâyesi. Anneleri Nawal’ın ölümünden sonra ellerine geçen mektuplarda, her biri daha önce tanışmadığı yakın bir akrabasını bulmakla görevlendirilen iki kardeş, arayışları sırasında kendilerine dair hiç beklemedikleri gerçeklerle, savaşın ve şiddetin saçmalığıyla yüzleşmek ve geçmişleriyle yeniden hesaplaşmak zorunda kalıyorlar. Film, çeşitli ulusal ve uluslararası festivallerden 39 ödül toplamıştı.