İberya’da Kadın İşçiler Direndi Kazandı

İberya’daki Bask Özerk Bölgesinin Bizcaia kentinde,  yaşlı bakım merkezlerinde çalışan 5 bini aşkın kadın işçi, 370 günden bu yana sürdürdükleri direnişi, talepleri olan maaş zammı ve çalışma saatlerinin düşürülmesi sonucu bitirdi. Patronlara bu taleplerini, direnişleri sonucu kabul ettiren kadın işçilere, her yıl farklı miktarlarda olmak üzere, aylık toplam 140 euro zam yapılacak. Ayrıca işçilere, hastalık vb nedenlerle çalışmaya ara vermesi durumunda, ücret kesintisi yapılmayacak. Haftalık çalışma saati ise 35’e indirildi.

Öte yandan yine İberya’da bulunan Galicia Özerk Bölgesi’ndeki Pontevedra kentinde bulunan Bershka Giyim Mağazası’nın 5 mağazasında ise greve çıkan kadın isçiler, Bershka markasına karşı ülkedeki ilk grevi gerçekleştirdiler.

“Dünyanın en zengin patronu” ünvanlı Amancio Ortega’nın sahibi olduğu Inditex’e bağlı mağazanın çalışanı 63 kadın, “işçi meclisi” toplayarak 9 gün boyunca iş bıraktı. Bu süre içerisinde 5 mağaza da kapılarını kapatmak zorunda kalırken, Galiçya İntersendikal Konfederasyonu (CIG) üyesi kadınlar, grevlerinin ardından maaş zammı taleplerini kabul ettirdi. Sözleşme sürelerine göre çalışanların maaşlarına aylık 120 Euro zam yapılacak. Ayrıca yıllık izin, emzirme izni, dinlenme süresi gibi konularda da anlaşmaya varıldığı duyuruldu.
Kaynak: JinNews