“Tek Tipe İzin Vermeyeceğiz Platformu” Kuruluşunu Deklare Etti

Devletin OHAL  ile birlikte devrimci tutsaklara dayatmaya hazırlandığı “Tek Tip Elbise” işkencesine karşı yeni bir mücadele oluşumu kuruldu. Tek tip elbiseye karşı mücadele amacıyla kurulan  Tipe İzin Vermeyeceğiz Platformu Galatasaray Lisesi önünde yaptığı eylemle kuruluşunu deklare etti. Tek Tipe İzin Vermeyeceğiz Platformu‘nu oluşturan bileşenlerin Alınteri, Devimci Parti, HDK, Meydan Gazetesi, Mücadele Birliği, Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) , Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri (PŞTA) , Yeni Demokrasi Aileleri Birliği  (YDAB), YDAB/DHP, Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi olduğu belirtildi.

“Tek Tip Elbise Giymeyeceğiz” “Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük”,  “Tecrit Öldürür Dayanışma Yaşatır” sloganlarının atlıdığı eylemde basın açıklaması metni şu şekilde:

OHAL ile birlikte toplumun her yanına yönelen baskılardan ve saldırılardan en büyük nasibi hapishaneler aldı. Tutsakların kazanılmış hakların gasp edildi. Yeni hak ihlalleri dayatıldı. Sürgün ve sevkler rutin hale gelerek tutsakların yerleşiklilik hissetmesini önlemek için bazen aylık bazen de haftalık hale geldi. Her sürgün ve sevk esnasında tutsaklar hücre ringlerde işkence haline gelen yolculuklara, vardıkları hapishanelerde çıplak aramalara maruz kaldılar. İşkence gördüler.. Hasta tutsaklar bu sürgün sevklerde hastalandıkları halde ne revire ne de hastaneye ne de ilaçlarına ulaşamadılar. 

Tutsaklara askeri nizamda sayım verme dayatmasından yayın yasaklarına; kimlik dayatmasından, avukat müvekkil görüşmesinin belirli saatlere çekilip kamera altında yapılmasına, avukatların tutuklanması ve avukatların bazı davalara girmelerinin yasaklanmasıyla tutsakların savunma haklarının ellerinden alınmasına.. Havalandırmaların üzerlerinin telle örtülerek tutsaklara kendilerini ağır tecrit koşullarının psikolojisinde hissetmesini sağlamaktan kitap yasaklarına uzayıp giden hak ihlallerine karşı tutsaklar mücadele ediyor. 

Bu saldırılara en son olarak “Tek tip elbise” saldırısı eklendi. Tek tip elbise dayatması sadece elbise giyme veya giymeme değildir. 

Tek tip elbise dayatması tutsakların iradelerini ve kendilerine olan güvenlerini kırma saldırısıdır. 

Tek tip elbise dayatması tutsakları teslim alarak toplumu teslim alma saldırısıdır. Tek tip elbise saldırısı, topluma Tek din, tek devlet, tek bayrak dayatmasının devamıdır. 

Tek tip elbise saldırısı, içinde tüm işkence yöntemlerini ve hak ihlallerini barındırmaktadır. 

Bu saldırı çok boyutlu ve büyüktür. İçerisi bu saldırıya karşı “bize giydirilmeye çalışılan o tek tip elbiseyi parçalamaya hazırız ve kararlıyız” diyerek mücadeleye hazır olduklarını beyan ettiler. Bu hapishanelerde tutsakların ağır bedeller ödeyerek kazanacakları bir süreçtir. Bu nedenle bu mücadele sadece içerideki tutsakların mücadelelerine bırakılamaz. Dışarıda bulunan biz tutsak aileleri, yakınları ve yoldaşları birlikte tutsakların mücadeleleri etrafında kenetlenmeliyiz. Bu nedenle bizlerde bir araya gelerek “Tek tipe izin vermeyeceğiz platformunu” oluşturduk. Çocuklarımıza, evlatlarımıza, anne ve babalarımıza, yoldaşlarımıza “tek tip elbise dayatmasına” izin vermeyeceğiz. 

Tüm duyarlı kesimleri ve ezilen halklarımızı da bizimle birlikte bu mücadeleyi yürütmeye davet ediyoruz.