Gazi Mahallesi’nde 2 Kişiyi Katleden Polislere Tutuklama Yok

Gazi Mahallesi’nde geçtiğimiz sene 14 Nisanda polis çevirmesine, araç sürücüsünün ehliyeti olmadığı için girmeyen bir araç “dur ihtarına uymadığı” gerekçesiyle silahla taranmıştı. Olay sonucunda araçta bulunan Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul yaşamını yitirmişti.

Polisler hakkında hazırlanan iddianame geçtiğimiz aylarda tamamlandı. İddianamede adı geçen 4 polisin “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek” suçlarından yargılanmasına karar verildi.

Barış ve Oğuzhan’ın avukatı, polisler için tutuklanmaları talebinde bulundu. Ancak mahkeme bu talebi reddetti.

Red Bahanesi: Meşru Müdafaa

1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, OHAL ile birlikte gelen, “Polisler hakkında soruşturma işlemleri tutuksuz yapılır” maddesi gereği polislerin tutuksuz yargılanması kararı verildi. Yalnızca meşru müdafaa durumlarında geçerlilik sağlayan maddenin bu davada uygulanıyor olması, polisin GBT sırasında kimlik isterken “Elini cebine attı vurdum. Meşru müdafaadır” diyebilmesinin de önünü açıyor.  Ne de olsa polis için herkes potansiyel tehlike.

Barış ve Oğuzhan’ı vuran polislerin hedef gözeterek ateş açmalarına rağmen, tutuklanmamaları bir yana, hala görevlerine devam ettiği avukatlar tarafından aktarıldı.