Almanya’da Yaşam Savunucuları Gözaltına Alındı

Almanya’da bir maden işletmesinin Hambach ormanında genişletilmesine karşı çıkan yaşam savunucuları madenin inşaatı için polislerin yaptığı tahliye sırasında gözaltına alındı.

Almanya’da açık linyit madenciliği işletmesinin genişletilmesini durdurmak amacıyla 2012 yılından itibaren Hambach ormanını işgal eden yaşam savunucuları gözaltına alındı.

10 yaşam savunucusunun, polisin Hambach madeninin yakınlarında inşaat yapılabilmesi için tahliye girişiminde bulunması sonucu gözaltına alındığı belirtildi.

Yaşam savunucularından biri, linyit madenciliği ve linyit santrallerinin Avrupa’da karbondioksit emisyonuna yol açan en büyük kaynaklardan biri olduğuna dikkat çekerek, işgallerinin nedeninin küresel ısınmaya karşı mücadele olduğunu belirtti.

Avrupa’nın en büyük açık maden işletmelerinden biri olan ve 85 kilometrekarelik alanda faaliyet gösteren maden işletmesi, Alman Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk (RWE) şirketi tarafından yönetiliyordu.

Madencilik çalışmalarının başladığı 1978 yılından itibaren bölgedeki orman büyük ölçüde zarar gördü. 2004 yılından beri süren mücadele boyunca madenin genişletilmesini engellemek için ormanda ağaç evler kurdu.

Friends of the Earth Germany (BUND) linyit madeninin genişletilmesine karşı dava açmasına rağmen, Köln İdare Mahkemesi, madenin genişletilmesinin çevre yönetmeliğini ihlal etmediğini savundu.