Militarizmde Bugün: Fırat Üniversitesi’nde Öğrenciler Askerlik Şubesi’ne Götürüldü

Devletin, Efrin saldırısı ile başlattığı, topluma militarizm dayatması, okullar üzerinden yaygınlaştırılmak isteniyor. Geçtiğimiz günlerde  Sinop’un Gerze ilçesindeki Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine, Efrin saldırısına destek adı altında, askeri kıyafet giydirilmiş, “şehitler için” sela okutulmuş, milliyetçi sloganlar attırılıp, hamasi nutuklar çektirilmişti. Cumartesi günü ise bordo bereli asker kıyafeti giydirilmiş bir kız çocuğu üzerinden, “şehitlik” vurgulu bir militarizm propagandası yapılmıştı.

Militarizmin dayatılarak yaygınlaştırılmasına örnek bir başka haber ise Elazığ Fırat Üniversitesi’nden geldi. Evrensel’in haberine göre, Fırat Üniversitesi İkdisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Selim Gündüz fakülteye askeri kamuflajla giderek, öğrencileri Efrin saldırısına destek olmaları için zorla askerlik şubesine götürdü, burada da  gönüllü askere alma formu doldurttu.

Gündüz’ün, öğrencilerden biri aracılığıyla sabah dersi olan bütün sınıflarda “Savaşan askerlerimize, TSK’ye destek amacıyla, moral ziyareti yapacağız” çağrısı yaptığı öğrenildi. Söz konusu militarist dayatmaya ilişkin bazı öğrenciler şunları söyledi:

“…Sabah ders başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra bir öğrenci arkadaşımız geldi ve “Afrin’de savaşan askerlerimize moral olsun diye Elazığ askerlik şubesine gidileceğini” söyledi. Bizim fakültedeki akademisyenlerden biri askeri kamuflajlı bir ceket giymişti. Bizi bir otobüsle askerlik şubesine götürdü. Orada işin aslı ortaya çıktı. Meğer biz gönüllü askerlik yapmak ve Afrin’e gitmek istiyormuşuz da hoca da bizi götürmüş gibi bir durum oldu. Daha sonra bize form doldurttular. Meselenin iç yüzünü öğrenenler -buna ben de dahil-, formu doldurmak istemedik başta ama olacakları göze alamadığımız için doldurmak zorunda kaldık.”

“…Hocamız kadın öğrencilere ‘Sizin neyiniz eksik, siz de gidin’ diyerek bizi şubeye gitmeye teşvik etti. Hocaya göre kadın erkek eşitliğine bu noktadan bakmamız lazımmış. Ortada bir savaş var ve bizler de bunun propaganda malzemesi olarak kullanılmak isteniyoruz. Tabii ki sadece hocalara mal edilemez. Yapılan savaş kışkırtıcılığı ve ondan beslenme arzusu direkt iktidarla bağlantılı. Sınıfımızda savaşa karşı olduğunu bildiğimiz erkek arkadaşlarımız bile sırf başlarına bir şey gelmesin diye gitmek zorunda kaldılar”