Berta Caceres Cinayetinde Şirket Yöneticisi Tutuklandı

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta  Desa elektrik şirketinin yapmak istediği baraj projesine karşı mücadele eden yaşam savunucusu eylemci  Berta Caceres 2 Mart 2016 gecesi evinde vurularak katledilmişti. Cinayet sonrası  gözler, bu baraj projesinin sahibi Desa elektrik şirketinin başındaki Roberto David Castillo’ya çevrilmişti. Honduras ordusunun eski bir istihbarat elemanı olan Castillo,  cinayeti planladığı gerekçesiyle tutuklandı.

Tam iki yıl önceki cinayetten bu yana ordu güçleri ve Desa yöneticilerinin de aralarında olduğu sekiz kişi daha yargılandı.  Caceres’in ailesi, kadının aylarca polis, siyasetçiler ve inşaat şirketleri tarafından tehdit edildiğini söylemişti. Kasım 2017’de de uluslararası uzmanlar, enerji şirketi ve devlet yetkililerinin, Caceres’in katledilmesinde sorumlulukları olduğuna ilişkin 92 sayfalık bir rapor hazırladı.

Caceres, Agua Zarca Barajı’nın yerli Lenca halkının yaşadığı bölgelerde sele neden olacağı, bunun sonucunda da su, gıda ve sağlık olanaklarının da kesileceği sebebiyle eylemler ve kampanyalar örgütlüyordu. Honduras’ta son 10 yılda 100’den fazla yaşam savunucusu, benzer projelere karşı çıktıkları için Caceres gibi katledilmişti.