Polonya’da Kürtajın Kısıtlanmasına Karşı Kadınlar Sokakta

(Varşova)

Polonya’da başkent Varşova başta olmak üzere birçok kentte sokağa çıkan binlerce kadın, devletin kürtaja kısıtlama getirme çabalarına karşı “Özgür seçim”, “Kadın insandır” ve “Ölü bir bebeği doğurmayacağım” yazılı pankartlarıyla eylemler gerçekleştirdi.

Avrupa’nın en katı kürtaj yasalarına sahip devletlerinden biri olan Polonya’da kürtaja yalnızca fetüsün yaşamı risk altında olduğunda, kadının sağlığına tehdit olduğu durumda veya hamileliğin tecavüz veya ensest sebebiyle olduğu zaman izin veriliyor.

(2016 yılında kürtajı tamamen yasaklama girişimlerinin ardından siyah giyinen kadınlar tarafından yine birçok ilde eylemler düzenlenmiş, devlet bu girişimini sonlandırma kararı almak zorunda kalmıştı.) Son önerilen yasa tasarısı ise kadının sağlığına tehdit oluşturması veya hamileliğin cinsel saldırı sonucu olması durumunda kürtaja izin veriyor, ancak doğuştan gelen hastalığa sahip ya da başka sebeplerle aldırılmak istenen fetüse kürtajı yasaklıyor. Bu duruma karşı birçok merkezde Polonyalı kadınlarla dayanışma eylemleri sürüyor.

(Brüksel)

(Londra)