“Şengal’e Gireriz” Söylemine Cevap Olarak Büyük Yığınak

Irak ordusu, aralarında Haşdi Şabi birliklerinin de bulunduğu büyük bir askeri gücü Şengal’e gönderdi. TC Devleti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şengal’e saldırı yapabileceklerini söylemesinin ardından yaşanan bu gelişme, iki devlet arasındaki gelişmeleri yeniden gerginleştiriyor.

Irak Genelkurmay Başkanı Osman el-Ganımi’nin dün askeri güçlerin Şengal’e yerleşmesinin ardından bir askeri heyetle Şengal’e geçerek 15’inci Kolordu ve Haşdi Ezidi güçlerini ziyaret ettiği açıklandı. el-Ganımi ayrıca Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) yetkilileri ile de bir araya geldi.

İddialara göre PKK’nin Şengal’den çekilmesi karşılığında bölgedeki yerel güçler Irak hükümetinin himayesi altına girecek; maaşları da Bağdat’tan ödenecek. YBŞ ile kadın kolu YJE, adını 2014’te, nüfusun çoğunluğunu Ezidilerin oluşturduğu Şengal’in IŞİD’e karşı savunulmasında duyurmuştu.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı ise  23 Mart’ta yaptığı açıklamada, Şengal ve çevresinde güvenliğin sağlandığını belirterek, “Şengal’den gerillalarımızı çekiyoruz” ifadelerine yer vermişti.

Erdoğan geçtiğmiiz günlerde Trabzon’da yaptığı konuşmada, “Afrin ile bu iş bitmeyecek dedik. Sincar’a (Şengal) da gireceğiz dedim. Oraya da operasyonlar başladı.” demiş ardından Irak Savunma Bakanlığı’ndan “Topraklarına yönelik her türlü dış saldırıya karşı Irak, eli boş durmayacaktır.”  şeklinde sert bir açıklama gelmişti.

TC Devleti ile Irak arasında bu askeri gerginliğe benzer bir gerginlik Başika konusunda da yaşanmış Başbakan Binali Yıldırım’ın Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile görüşmesinden sonra Irak Devlet Televizyonu, “Türk askerinin Başika’dan çekilme konusunda” anlaşma çıktığını duyurmuştu.