10 Ekim Katliami Davasında Karar Duruşmaları Görülüyor

10 Ekim 2015’de  IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın karar duruşmaları 31 Temmuz’da başladı.

Haziran ayında görülen duruşmada, 31 Temmuz- 2 Ağustos arasından görülecek olan karar duruşmasının güvenlik bahanesiyle, ulaşımı zor olan Sincan Hapishanesi’ne taşınması kararı alınmıştı.

“Katliam günü alınmayan güvenlik burada alınıyor”

31 Temmuz’da görülen ilk duruşma başladığında avukatlar, 50 celsedir Sıhhiye Adliyesi’nde herhangi bir sorun çıkmadan görülen davanın, karar duruşması görüleceği zaman Sincan’a taşınmasının bir kaçırma girişimi olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Avukatlar, ayrıca davayı izlemeye gelenlerin de söz alması gerektiğini söyleyerek talepte bulundu. Söz alan 6 kişi, katliam günü alınmayan güvenlik önlemlerinin duruşma salonuna girerken alındığını,katliamcıların korunduğunu ve toplanan delillerin adeta yok sayıldığını vurguladı.

Avukat Tonguç Cankurt, katliamdan sonra muhaliflere atfedilen “terörist” tanımının IŞİD için kullanılmasında imtina edildiğini ve yargının IŞİD üyelerini koruduğunu söyledi.

Avukatların beyanlarının ardından duruşma 1 Ağustos’a ertelendi

“Mahkeme davayı kapatmaya çalışıyor”

Yine yoğun “güvenlik” önlemleriyle başlayan duruşmanın ikinci günü aileler salonda yer olmasına rağmen alınmadı. Ailelerin alınmaması protesto edilmeye başladıktan bir süre sonra mahkeme başkanı kapıları açmak zorunda kaldı.

Avukatların IŞİD’lilere dair beyanlarda bulunmasının ardından IŞİD’lilerin savunmasına geçildi. Bazı IŞİD’liler, CMK’nın görevlendirdiği avukatlarını değiştirmek istedi.  Bir çete üyesi, kandırıldığını söyledi.

Avukatlar, hala delil toplanırken  mahkemenin davayı apar topar bitirmeye çalıştığını söyleyerek henüz karar verilmemesi gerektiğini söyledi. Duruşma 2 Ağustos’a ertelendi.

IŞİD’liden Tekbirli Savunma: “Allah vekildir iman edenlere”

Duruşmaya ara verildikten sonra aileler toplu fotoğraf çekti.

Bugün görülmekte olan 3’ncü karar duruşmasında IŞİD’li Suphi Alpfidan, katliamın 15 Temmuz’dan önce gerçekleştiğini ve katliamda cemaatin parmağı olabileceğini söyleyerek suçsuz olduğunu söyledi. Hacı Ali Durmaz adındaki bir IŞİD’li ise savunmasını yaptıktan sonra tekbir getirerek “Allah vekildir iman edenlere” diye bağırdı.

Duruşma halen devam ediyor. Mahkeme Başkanı Selfet Giray’ın “Geceye kadar da sürse bugün karar vereceğim”, demesine rağmen duruşmanın 20:00’da sonlanacağı ve 3 Ağustos tarihine erteleneceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Güncelleme(02.08.18-20:00): İki IŞİD’linin savunması tamamlanmadığı için duruşma 3 Ağustos’a ertelendi.